Брокер: Жилищата в България продължават да са достъпни, в сравнение с други европейски страни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:35 / 31.01.2023
1319
Търсенето на жилища зависи от увереността на купувачите, казва Георги Павлов

Изпратихме година, белязана от войнa, енергийна криза, рязко покачване на лихвените проценти от страна на централните банки и редица икономически сътресения след COVID-19, но секторът на недвижимите имоти е сред тези, към които има непрестанен интерес.

Изминалата 2022 г. беше период на преход за пазара на недвижими имоти  – можем да я разделим на две части - пазарът имаше пикова точка на активност и на цени, но постепенно започна успокояване в сектора. Това каза за Businessnovinite.bg в Бизнес Видео Подкаста Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Agency.

Войната в Украйна доведе до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и до значително повишение в цените на строителните материали. Въпреки това сделките с недвижими имоти отбелязаха ръст през първото тримесечие спрямо същия период на 2021 г.

В началото на втората половина на 2022 г. се усети, че търсенето намалява. Въпреки това обаче все още сме близо до пика, който се наблюдаваше през второто тримесечие на миналата година.

"Имаме две последователни тримесечия на спад, но сме достигнали най-високите нива през последното десетилетие, така че нивото на активност продължава да бъде високо в сравнение с предишни години“, поясни експертът и допълни, че тенденциите са в посока по-балансирано представяне на пазарите.

Според Павлов фактор за продължаващата активност в имотния сектор е, че жилищата в България продължават да са достъпни в сравнение с други европейски страни – не се наблюдават и резки скокове на лихвите по жилищните кредити у нас, а те остават сред най-ниските в Европа към момента.

"Видяхме вече пика в цените на имотите, но е трудно е да се предвиди какъв спад ще има тепърва – имаме фактор инфлация, при това двуцифрена“, отбеляза експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).