Брокер: Купувачите, които придобиват жилище с цел инвестиция, да очакват доходност от около 5%

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:44 / 09.10.2023
29525
Купувачите, които придобиват жилище с цел инвестиция, могат да очакват средна доходност от около 5% от отдаването на имота си под наем, казва Румяна Стоилкова, брокер в агенцията за недвижими имоти, цитиранa "Investor".

Те се ориентират към имоти на добра локация, в качествена сграда и на добър етаж, за да постигнат по-добър месечен наем при отдаването на жилището.  

Деница Илчева, друг брокер, съветва купувачите на жилища с инвестиционна цел, преди да пристъпят към покупката, да се консултират със специалист, който се занимава основно с отдаване на апартаменти под наем, за да получат по-точна информация за наемната цена, която биха могли да постигнат. Тя препоръчва също, когато пресмятат доходността, да вземат предвид по-скоро минималната цена от ориентировъчния диапазон, да предвидят нормалната амортизация на имота, както и месеци, в които е възможно да нямат наемател.

"Наемателите масово се ориентират към централни, източни и южни райони. Що се отнася до характеристиките на имота, качеството на обзавеждането е от ключово значение при вземането на решение от наемателя, а терасата е плюс. Притеснения наблюдаваме при партерни и приземни етажи“, споделя Илиева.

Наемателите се ориентират основно към едностайни и двустайни жилища, сочат още наблюденията ѝ.

Мечтаната доходност при отдаване на жилище под наем в момента е около 5%, казва Илиева, но допълва, че допреди половин година постижимата доходност е била под тези нива. След ръста на цените на наемите обаче постижимата доходност вече се доближава до този праг.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).