Боршош: Преместването на паметника на Съветската армия зависи от Петков, Трифонов, Нинова и Христо Иванов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:20 / 10.03.2022
3070
"Молбата ми е оттук нататък всички въпроси с преместването на паметника на Съветската армия в София да се отправят към четирима човека – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов". 

Това заяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош. Той каза, че единствените, които могат да преместят паметника са те и управляващата коалиция. "Всички въпроси, свързани с бъдещето на паметника, моля да отправяте към тях", каза Боршош, цитиран от БТА. 

Председателят на СОС Георги Георгиев определи като фалшива новина твърдението, че СОС е отказал да вземе решение за съдбата на паметника.

"Колегите, които повдигат темата, отчаяно търсят медийно внимание", коментира той и съобщи, че това са кметът на район "Средец“ Трайчо Трайков и общинският съветник Методи Лалов, "както и други, на които в момента правим реклама опровергавайки лъжите им". 

Георгиев припомни, че решението за премахване на паметника е взето през 1993 г. и то никога не е отменяно. "Паметникът е държавна собственост и единствено и само държавата може да реши дали да го премахне, премести или да се разпореди по друг начин", заяви Георгиев. 

Той допълни, че СОС като орган на местното самоуправление, не може да "подскача“ на всяко предложение, което противоречи на закона и на влязло в сила решение. Има политическа воля, тя е ясно изразена и никога не е отменяна. "Има обаче юридически път, който трябва да бъде спазен", каза Георги Георгиев.

"Държавата трябва да се разпореди със своя имот, това е пределно ясно", допълни той. 

Малина Едрева, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, каза, че е очаквала от кмета на район "Средец“ Трайчо Трайков да внесе План за безопасност и управление на отпадъците и безопасност на здравето, за да може да бъде мястото максимално обезопасено при демонтажа. 

"Истината е, че те имат коалиционно недоразумение и топката се прехвърля на СОС“, заяви Едрева. 

Тя съобщи, че още през есента на 2020 г. е поискала становището на държавата по казуса в лицето на Министерството на културата, но до ден днешен няма отговор. През юни миналата година от страна на Столичната община е изпратено друго писмо, на което също няма отговор, допълни тя.

Виж коментарите (1)

Още по темата (46):
21.04.2024 Историк: Ние сме единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка! Срам!
12.01.2024 Захарова с остро изказване към България
21.12.2023 В НС се черпят с торта с демонтирания МОЧА
19.12.2023 Съдът спря демонтирането на МОЧА
18.12.2023 Работата на парламента е блокирана, "Възраждане" в основата
17.12.2023 Антоанета Цонева от ПП-ДБ за МОЧА: Съдът ще се прознесе и ще има решение
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).