Борисов: Екстрадираме първите афганистанци още през декември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
10:55 / 25.11.2016
8535
"Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в бежанския лагер в Харманли след бунта, който стана там, предаде Нова тв.

Органите на реда използваха срещу бежанците водни оръдия и гумени куршуми. 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти. Броят на задържаните е 400 души.

Той обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения", каза още премиерът в оставка Бойко Борисов.

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", каза още Борисов и предупреди гражданите да са особено внимателни. Причината - "когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта", защото по думите му "мрежите на "Ислямска държава" много внимателно следят и "Фейсбук", и това, което излиза по новините".

Според Борисов е възможно бунтът да е организиран отвън.

"Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", заяви още премиерът в оставка.

Борисов увери, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и още тази нощ е наредено да започнат огледи от следователи и прокурори.

В четвъртък вечерта полицията влезе за втори път в битка с мигрантите. Предполага се, че причината за новите безредици е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера. Чужденците тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена.

Напрежението вътре в бежанския център провокира напрежение и пред него. Жители на Харманли искаха да влязат в бежанския център и да се саморазправят с беженците. Дотук се стигна след като от вторник властите забраниха на мигрантите да излизат от центъра заради страховете от зарази.

От Агенцията за бежанците признаха, че центърът е бил поставен под ключ. Това е и причината за напрежението там. От здравните власти заявиха, че в началото на следващата седмица лекари от София, Пловдив и Хасково ще прегледат бежанците. Припомняме, че на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината - 18 от настанените в центъра са болни от варицела.


Виж коментарите (27)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).