Борим се с 4 грипни щама през есента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:40 / 12.09.2017
4459
С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, но могат да докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. 

Това съобщи за "Монитор" директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Щамовете от тип "А" са пандемичен, наричан още свински, и "Болзано", а от тип "В" - "Виктория" и "Ямагата", уточни ученият, позовавайки се на най-нова информация от Световната здравна организация. По думите му все още е рано да се прогнозира кога ще настъпи грипната епидемия в предстоящия есенно-зимен сезон. Според него, като се има предвид, че миналата зима тя е била закъсняла в края на януари - началото на февруари, не е изключено и тази година да е в този период.

Имунизацията е един от най-сигурните начини, които не позволяват инфекцията да протече в тежки състояния, каза проф. Тодор Кантарджиев. За да е тя ефикасна и да изгради имунитет, трябва да направи 21 дни преди появата на грипните щамове, посочи той и обясни, че краят на септември - началото на октомври е най-подходящото време за инжекцията.

Репортерска проверка установи, че новите ваксини все още не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно в началото на следващия месец.

От тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на Световната здравна организация, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. От СЗО са сериозно притеснени за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и посочват високата смъртност навсякъде по света от грип. 

България е една от страните с най-ниско потребление на ваксини срещу грип, то е под 2 процента.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).