Бойко Борисов: Бизнесът не отдъхва в това правителсвто, той издъхва

Автор: Мария Морунова
Коментари (8)
20:11 / 23.05.2014
4060
"Пари за строежа на АМ "Струма" ще се връщат на Брюксел. 400 млн. лв. ще трябва да ги връщаме ние". С тези думи започна срещата с местния бизнес в Пловдив председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според него, в последните две години строителството на АМ "Марица" е спряло и това е изключително лошо за страната ни.

"Питах фирмите докъде е стигнало строителството и те ми казват, че искат още 60 млн. лв. При нас такова нещо не можеше да се случи. През април щяхме да открием "Марица" и голяма част от "Струма". Правителството губи време. Изпуснати са сроковете и те не само, че няма да станат, а ще трябва да се връщат и пари. Колкото пари сме получили от Брюксел, толкова ще връщаме. Само за "Струма" парите са около 400 млн. лв., които ще трябва да се връщат. Тези пари ще трябва да се връщат, защото това правителство не може да направи нищо", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ засегна и темата за магистрала "Хемус" като попита има ли здрав разум, който да не иска срещу 500 млн. лв. да вземе 2 млрд. лв. от Брюксел. "Има ли такава будала"?

По думите на Борисов оперативна програма "Регионално развитие" вече е спряна. Има и писмо от Брюксел за това, но то се крие от правителството, докато министърът на околната среда и водите обикаля за предизборна кампания. Това ще докара общините, както и бизнеса до фалит.

"Бизнесът си бил отдъхнал в това правителство. Не отдъхна, а издъхва", подчерта Борисов.

Той даде думата на бизнесмените за въпроси. Те бяха свързани с данъците, бюрокрацията, обществените поръчки.

"Ако зависи от мен, ще тегля кредит и ще направя електронно правителство. В Европа то се прави за около 500 млн. евро, аз мисля, че на нас ще са ни достатъчни и 500 млн. лв. Защото винаги съм казвал, че една жена, за да я видиш как работи, постави я на гише. Решението е електронно правителство", коментира Борисов.

Тези думи на бившия премиер бяха подкрепени и Томислав Дончев, който също присъства на срещата. Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите отговори на въпросите за обществените поръчки и данъците. Той обясни, че на европейско равнище е коментирано да има единен плосък данък за страните-членки, както и еднакви заплати, но това не може да се случи за кратко време. След около 10-ина години най-вероятно ще се заговори за това.

"За обществените поръчки ще кажа, че около 16-17% от тях се обжалват. И смятам, че в случаите, когато има само един кандидат за обществена поръчка, тя трябва да се прави на ново. Искахме да въведем матрици за всички общини как да обявяват такива поръчки, но тези матрици най-вероятно сега са в някоя папка в Министерски съвет", коментира Дончев.

Вежди Рашидов също беше на срещата. Той обяви, че българският Лувър е готов, но правителството се бави с отварянето му. Причината - след време то да си припише заслугите за музея.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (320):
06.09.2014 Над 100 младежи от ГЕРБ Пловдив област взеха участие в семинар за особеностите на изборния процес
12.08.2014 Здравко Димитров получи благодарствени писма от евродепутати
15.07.2014 Бареков с най-висок доход от евродепутатите ни
24.06.2014 Станишев все пак се отметна от думите си и избра Брюксел
14.06.2014 Каназирева: Задължителното гласуване ще удари ДПС и купения вот
13.06.2014 Гиньо Матев: Това правителство няма право да остава
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).