Бизнесът скочи срещу вдигането на минималната заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
13:06 / 25.10.2011
6627
Бизнесът скочи срещу намерението на правителството за поредно вдигане на минималната работна заплата. Дни преди предложението да бъде обсъдено от тристранката, единият от партньорите - Българската търговско промишлена палата се обяви категорични против.

Месец след като увеличи минималната работна заплата, правителството предвижда втори скок от април догодина с аргумента - по-добри приходи в бюджета. Това обаче ще натовари допълнително бизнеса, категорични са работодателите.

"Заплащането на труда трябва да става за количеството и качеството на вложения труд. Тъй като бизнеса не е социална организация и не смята да изземва функциите на Министерство на труда и социалната политика", коментира Минко Ангелов, член на УС на ХТПП.

От по-високата минимална заплата ще спечелят социално слабите и хората, които в момента работят на минимално възнаграждение. Като болшинството от заетите в чистотата например

Последното проучване на търговско промишлената палата показва, че 70 % от бизнеса у нас е против новото увеличение на работната заплата. Едва 5,6 % от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят чрез съкращения

Ако минималната работна заплата бъде увеличена, работодателите ще искат от правителството допълнително решения в полза на бизнеса. Като например съкращаване срока за връщане на ДДС на фирмите.

Източник: bTV


Виж коментарите (37)
Още новини от Национални новини:
Фермер: Положението е наистина смазващо!
Край с евтините картофи
Проф. Рачев: Времето по празниците ще е динамично, трудно ще се п...
Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
Велики вторник е - ден за поука
Не забравяйте чадърите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).