Бивш управник: Проблемът с пенсиите ще се задълбочи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:45 / 12.01.2022
1969
Проблемът с пенсиите дойде от непрофесионалното смесване на две системи. Пенсията – това е социално осигуряване. COVID  добавката – това е социално подпомагане. Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – само заради статута им на такива – хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така". Това заяви бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

По думите му проблемът ще се задълбочи. "Когато добавката отпадне в средата на годината – тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията. Което реално не е така. Проблемът ще се задълбочи. Трябва да се направи нещо. Давам си сметка, че това е тежко управленско решение, но трябва да се каже на хората – "Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ – ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се. Тази добавка трябва да спре възможно най-скоро. Колкото по-дълго един човек я получава – толкова свиква с нея", подчерта Нейков. 

Реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получава от намаляването на COVID  добавката. Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата – да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се", категоричен е ескпертът пред Нова тв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).