Бай Ганьо на море - наглостта е много голяма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:30 / 03.07.2023
12293
Пореден случай на паркиран автомобил на пясъчна ивица край морето. Историята се случва ден преди Джулай морнинг, на един от най-красивите плажове в Европа – Болата край Калиакра. Зрители на Nova са заснели как мъж с лек автомобил спира до водата и слуша музика. След подаден сигнал до МВР – няма наказани. Проверка показа също, че на Болата цари хаос и ден след този случай е пълно с автомобили на плажа.

Кадрите с джипа на плажа са заснети в петък следобед от Момчил Русев, който е на почивка. Освен да снима, мъжът подава и сигнал до МВР.

"Не мисля, че някой го глоби. По телефона не бяха много заинтересовани. Записаха регистрационния номер. И мисля, че дотам приключи всичко. Съответно ми съобщиха, че евентуално не е бил информиран, че това е такава местност. Но дори и да е така, всички знаят, че на плажовете е забранено да се паркира в пясъчната зона", посочва Момчил Русев.

Ден след случая екип на телевизията отиде на Болата и видя, че  коли, палатки, кемпери и каравани има навсякъде. Дори на кея за лодки.

Отправихме официално запитване към МВР дали полицаи от районното в Каварна са проверили случая и има ли наказан. Все още отговор – няма. Започваме поредна проверка, кой отговаря за плаж Болата. Оказва се, че отскоро мястото няма статут на резерват. Стопанисвало го МОСВ, обясниха от община Каварна.

"Защитената местност е изключителна държавна собственост и е под режим и охрана на РИОСВ. Така че не е в правомощията да налагаме глоби. В защитената местност са забранени всякакви дейности, които вредят на предмета на защита", подчерта Елена Балтаджиева, кмет на Каварна.

От МОСВ още нямат отговор на поставения въпрос за тяхната отговорност. Министерството на регионалното развитие направиха щателна проверка по въпроса с отговорността за плаж "Болата".

В писмото от МРРБ се почва, че: "Плаж "Болата“ е бил със статут на изключителна държавна собственост в управление на министъра на околната среда и водите. Сега е изключен от резервата. Това е плаж, който следва да бъде в управление на министъра на туризма. Има и съоръжения, които следва да бъдат в управление на областния управител или на общината. Сега е започната процедура по отнемане правото на управление върху имотите и предоставянето им на съответното ведомство или община – Министерство на туризма, областен управител, община, съобразно предназначението им. Процедурата е в процес на проучване и доокомплектоване и към настоящия момент не е приключена. Контролните функции се осъществяват от Министерството на околната среда и водите и от общината". 

На мнение, че плажа трябва да се предостави на Министерството на туризма е и кмета на Каварна.

"Според мен решението е тази плажна ивица да бъде обособена като плаж, да се предостави на Министерството на туризма и да се намери начин да се обособи един паркинг и да се приключи с тази сага", категорична е кметът на Каварна Елена Балтаджиева.


Виж коментарите (6)

Още по темата (1247):
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).