Асен Василев: България има най-евтиния бензин на колонка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:06 / 19.04.2022
1624
Всичко трябва да бъде пресметнато конкретно и да се излезе с антикризисен пакет, който не е на парче и точно там, където в момента очакваме най-много инфлационен натиск. В енергийната сфера до голяма степен беше овладян. България има най-евтиния бензин на колонка, имаме също така цена на електроенергията, която е същата като 1 юли миналата година – това никъде в ЕС го няма. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти, съобщава Dariknews.

Цените на газа за битовите потребители имаше доста големи компенсации, за небитовите потребители на ток също. Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието и там трябва да се насочат мерките. В по-дългосрочна перспектива по-голям инфлационен натиск ще дойде по линията на металите, прогнозира финансовият министър.

Вицепремиерът уточни, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък у нас и увери, че въпреки инфлацията, няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

По думите му, трябват още 1-2 седмици, за да може да се изготви подобен пакет, но някои неща трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата - България е на минимално определения праг.

"Фискалният резерв до вчера беше на 8,2 милиарда, така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2 милиарда и 700 млн. външна емисия дълг, който изплатихме. След това данъчните постъпления го напълниха", заяви Василев и подчерта, че критиките са напълно неоснователни.

Василев коментира и коалиционния съвет в понеделник и посочи, че разговорът е протекъл нормално.

Виж коментарите (4)

Още по темата (729):
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата до септември месец
18.04.2024 Ето как да намалим разхода на гориво с няколко трика
05.04.2024 Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата в България
11.03.2024 Цената на бензина скочи нагоре
01.03.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).