Архитекти прогнозират поскъпване на имотите у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:21 / 02.10.2013
3148
Себестойността на сградите ще се вдигне, което означава, че имотите ще поскъпнат. Прогнозата направи арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив. Той поде дискусия за качеството на строителния продукт по време на форума "Недвижими имоти - строителство, услуги и проблеми на пазарната цена", организиран от Национално сдружение недвижими имоти в рамките на есенния международен технически панаир в Пловдив. 

След влизането на България в ЕС и приемането на европейското законодателство сградите вече ще се строят с 30% по-високо армиране, посочи една от причините за повишаване себестойността на сградите. Върху нея ще се отрази и друг фактор - енергийната ефективност, която струва скъпо. 

Качеството на сградния продукт в момента у нас е много ниско, посочи арх. Костадинов, позовавайки се на констатация на ЕС. Три са причините за това - архитектът е изместен при въвеждане на имота в експлоатация от строителния надзор, у нас съществува диктатура на предприемача, който избира проектанта в режим на изострена пазарна ситуация и ниското заплащане труда на архитектите.

Така се стига до изготвяне на проекти със занижено качество, в които липсват детайлите. Това е все едно човек да гледа хубава жена в лошо облекло, посочи експертът. И изтъкна, че всички се възхищаваме на сградите от времето на италианската романтика заради орнаментите. 

Времето на строителния бум отмина и сградите вече не се продават като топъл хляб, предупреди Костадинов. Той посочи, че луксозни жилища в центъра на София с цена 2500 евро за кв. метър се продават успешно, защото са с перфектно качество. В същото време зле изпълнени домове не се търгуват, въпреки че цената им е 5 пъти по-ниска.

Малко вероятно е случаен строител и проектант да направят качествена сграда с нормална стойност, допълни Пламен Иванов, председател на пловдивското представителство на Камарата на строителите в България в своята презентация. Той призова повече да не се строи самоцелно, както стана с доста хотели, които сега инвеститорите се чудят какво да правят. 

Пазарът на имоти у нас стимулира евтини, но недостатъчно квалифицирани архитекти, строители и оценители, коментира Борис Гиздаков, член на ръководството на Камарата на независимите оценители у нас. 

Представители на браншовите и професионалните организации се обединиха около идеята, че основният недостатък в работата на брокерите на недвижими имоти е липсата на публичен регистър. 

"Само така НСНИ ще се легитимира, ще излезе на светло и ще добие по-голяма публичност, а интересите на клиентите ще бъдат максимално защитени", смята председателят на УС на Национално сдружение Недвижими имоти Иван Велков. 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бойко Борисов победи Асен Василев в Пловдив
Ето как се разпределиха гласовете от вота 2 в 1 в Пловдив и облас...
99.33% от протоколите са обработени: ГЕРБ-СДС печели изборите, вт...
Избирателната активност у нас с нов антирекорд
ПП "Величие": Ше бъркаме в държавната кухня, за да видим на какво...
При 97.03% обработени протоколи от ЦИК: Седем партии влизат в сле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).