Арестуван служител на ДАИ: Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:38 / 08.06.2017
5216
Повече от 115 000 лв. са открити у 12-те служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", които бяха арестувани по подозрения в корупция. Това стана ясно на брифинга на държавното обвинение днес.

12 от задържаните са изпитващи и заради акцията днес шофьорски изпити в София няма да се провеждат. Под стража са и двама собственици на автошколи.

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова посочи, че досъдебното производство по случая е започнало на 14 май и в него са използвани и специални разузнавателни средства.

Така било установено, че буквално всекидневно неподготвени курсисти са предавали през собствениците на школите средства, които след това са стигали до изпитващите. С манипулация на жребия се гарантирало, че "подходящите" служители на автомобилната администрация ще отидат в "подходящата" школа.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС. Както е казал един от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", разказа Арнаудова.

Прокурор Иван Гешев обясни, че корупционните схеми са били на принципа "с малки суми, но редовно" - по между 50 и 100 лв., но от голям брой курсисти. По думите му ГДБОП разработвала групата от януари 2016 г.

"След проведените над 36 претърсвания и обиски на лица продължават и в момента да излизат различни суми от книги, в коли, кутийки, картини и т.н.", посочи обвинителят.

Според него с действията си изпитващите "застрашават националната сигурност, защото така на пътя попадат хора, които нямат умения за моторни превозни средства".

До края на деня разследващите ще преценят на колко от тя ще се повдигнат обвинения.

Източник: bTV


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).