Ананиев: Вдигаме заплатите в областните болници с до 250 лв.

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
15:09 / 25.06.2019
3092
Вдигаме заплатите на работещите в областните болници с между 150 и 250 лв. Това заяви днес във Варна министъра на здравеопазването Кирил Ананиев при посещението си в МБАЛ "Света Анна", предаде репортер на Varna24.bg

Във Варна здравният министър разговаря с директорите на областните лечебни заведения от Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище.

"Основната тема на разговорите беше Методиката за формирането на разходите за персонал и формирането на работните заплати на медицинския персонал както за лекарите, така и за професионалистите по здравни грижи. В разговорите акцентирахме върху това, че разходите за персонала трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получават лечебните заведения.

Обсъдихме какъв да бъде размерът на допълнителните плащания за постигнати резултати. Те не могат да надхвърлят 50% от разходите за персонал с изключение на допълнително разпределение на приходите, които има от клинични изпитания и от ценоразписите, които са си публикували лечебните заведения за допълнително извършени медицински услуги. Определили сме, че индивидуалният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната работна заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти основната работна заплата.

Във всяка една болница е различна според приходите. Важно изискване от наша страна е съотношението между санитар, сестри и лекар да е такова, че да има постигане на колективния трудов договор. До момента е имало различен подход при формиране на заплатите в отделните областни болници. В едни ръководството и самият медицински персонал предпочита увеличението, което са получили да отиде за увеличаване на основните работни заплати, с което те се доближават много близко до колективният трудов договор.

В други болници се предпочита увеличението да бъде с по-бавни темпове, по-голямата част да отиде за допълнително материално стимулиране, за да се мотивират тези хора, които носят основните приходи в лечебните заведения. Като цяло се предвижда увеличението в тези 9 областни болници се движи между 150 и 250 лв., като самото ръководство и персонала, съгласувано със синдикатите ще преценят дали да е през допълнителното материално стимулиране или през основната заплата", каза министърът. 

Какво още каза Кирил Ананиев вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).