Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да ca твърде строги

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:49 / 18.01.2023
1948
Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да се държат като госпожа Трънчбъл от романа на Роалд Дал "Матилда", съобщи "Дейли мейл", позовавайки на научно изследване. Децата са по-малко склонни да сътрудничат на учител, който им говори рязко.

Според изследването на учени от университета в Есекс и университета в Рединг, Великобритания, обхващащо 250 деца на възраст между 10 и 16 години, учениците реагират много по-добре на насърчаващ глас, предаде БТА.

Децата са слушали записи на учителски гласове и са отговаряли на въпроси какви емоции предизвикват те у тях. Включени са въпроси, касаещи доверието и желанието за съвместна работа.

Учениците са много по-склонни да се разбунтуват, но не и да споделят проблемите си, ако учителите им са твърде стриктни.

Изследването е публикувано в "Бритиш джърнал ъф едюкейшънъл сайколъджи".

"Ние обръщаме голямо внимание на това какво казва учителят на учениците, но сравнително малко на това как го казва. За да може изреченото от нас да има ефект върху слушателите ни, трябва да контролираме гласа си", казва професор Силки Полман от университета в Есекс, която е сред авторите на изследването. Строгият глас се възприема като сигнал за опасност.

Учените, провели експеримента, се надяват резултатите да насърчат учителите да подобрят работата си в класната стая.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).