Адв. Бранимир Балачев: Аварията във Варненското езеро е заложена при управлението на Станишев

Автор: Пламена Николова
Коментари (21)
08:35 / 08.06.2020
5608
Аварията във Варненското езеро е заложена при управлението на Станишев. Избраните фирми –изпълнители са свързани с флагманите в раздухването на проблема, коментира Бранимир Балачев, председател на групата общински съветници на ГЕРБ –Варна.

Обществената поръчка, обявена през 2007 г. по време на правителствато на Сергей Станишев, е причината за проблема с авариралата тръба във Варненското езеро . Това каза в предаването "Позиция"на радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата общински съветници на ГЕРБ в ОбС на Варна.

През 2007 г. са избрани фирмата –изпълнител от Гърция , основният подизпълнител "Струма имоти "ООД и българо-датският надзорник, които са допуснали тръбата да не бъде закопана на 22 метра, както е по проект. "Забележете , основната фирма-подизпълнител от българска страна е от Благоевградско и бих попитал Мая Манолова, която се изказа остро по темата и раздуха за екокатастрофа и провален сезон, какво й говори тази фирма, дали не знае нещо за нея.

Защо е избрана тази фирма, питам Мая Манолова, която тогава беше член на парламента и депутат от този регион. С какво тази фирма е била напред в изграждането на хидросъоръжения като тръбата, че е извършила строителството. Нямало ли е качествени варненски фирми, каза още адвокат Балачев. "Моето заключение е, че фирмите, които са реализирали проекта, са плътно свързани с именно тези формации, които са флагманите на раздухването на този проблем сега, подчерта Балачев. Той заяви, че за някои политически партии предизборната кампания вече е започнала и използват всякакъв повод да атакуват управляващата партия, кмета, общината и Общинския съвет с преобладаващо мнозинство от ГЕРБ.

Той припомни казаното кмета преди дни, че политическият планктон на опозицията изплува на повърхността покрай аварията с тръбата във Варненското езеро. Всички говорят за проблема, но не казват как се е стигнало до него, а варненци трябва да знаят –за обществената поръчка и изпълнението й.Ако тръбата беше заровена на 22 метра, както е по проекта на МОСВ, който е принципал, нямаше да се стигне до този инцидент, с който сега се злоупотребява и политизира. Тук ще кажа, че не прави чест на сегашния министър да прехвърля вината на общината и на кмета , защото неговото ведомство носи отговорност.

Веднага след сигнала на ВиК за аварията общината е предприела бързи мерки, но се изисква време, за да се установи кой е изпълнителят, да се направят констативни протоколи за предизвиканата ситуация- подготвя се съдебен иск, за да се възстановят вложените средства за отстраняване на аварията и причинените вреди, а не делото да се загуби.

В момента се работи много интензивно, денонощно и целта е в максимално кратък срок проблемът да бъде решен. Отпадните води се изливат в езерото след механично пречистване.Колкото до планктона, такъв цъфтеж имаше и по миналата година, както измирането на риба се е случвало поне няколко пъти през последното десетилетие и варненци знаят това. МОСВ вместо да прехвърля топката на общината да каже дали се следят заводите в Девня и край езерото как изхвърлят своите отпадъци и дали затлачването на дъното не е причина за намаляването на кислорода, каза Балачев.

Виж коментарите (21)

Още по темата (28):
14.04.2022 От Община Варна с изявление относно повдигнатото обвинение на кмета
14.04.2022 Кметът на Варна е с повдигнато обвинение
02.06.2021 Търси се техника за прокопаване на траншея по дъното на Варненското езеро
11.02.2021 Откриха нови проблемни участъци по тръбопровода във Варненското езеро
11.02.2021 Обявиха резултатите от проверката след аварията по тръбопровода във Варненското езеро
29.01.2021 Започна работа под вода по отстраняване на аварията по тръбопровода във Варненското езеро
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).