АЕЦ "Козлодуй" със 150 млн.лв. печалба за 2012 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
13:07 / 04.01.2013
3414
Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов каза в "Преди всички" по БНР, че печалбата на централата до декември миналата година е 150 милиона лева.

"В енергийния микс АЕЦ "Козлодуй" участва с 9, 5 млн. мегаватчаса. Високите цени са на тока са заради другите източници. Централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия, Италия и ние ще поискаме пълен лиценз от ДКЕВР и ще се опитаме да продаваме даже на крайни клиенти. Ще очакваме печалбата да се вдигне поне с 5-10 процента. Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати. Инвестиционната програма е в размер на около 200 млн. лева. Тя е оптимистична предвид процедурите по ЗОП. Трябва да получим лиценз за удължаване на 5-и блок минимум с 20 години. Има такава програма и за 6-и блок. Увеличаваме и мощностите", обясни Николов.

"Планираме до март да бъде пуснат и ВЕЦ "Козлодуй", който вече е вързан за електрическата система, очакваме проби. Имаше три аварийни спирания през 2012 година, два пъти имаше намаляване на мощността. Очаквам оптимизация, за да сведем до минимум подобни случаи", каза Николов.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).