АБВ напуска управляващата коалиция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:44 / 10.05.2016
4260
Националният съвет на АБВ ще предложи на конгреса на партията политическата сила да преустанови подкрепата си за правителството:

Ние в АБВ оценяваме негативните тенденции в развитието на институциите, на политическия диалог в държавата, на страната и обществото като цяло. На базата на тази оценка Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт. 

Това заяви по време на пресконференция заместник - председателят на ПП Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. Той даде пример с редица отговорни решения, взети без необходимия диалог както с политическите партньори, така и с представителите на професионалните общности и гражданското общество. 

"Давам за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за около две нощи. Това са въпроси, които са изключителна степен на важност и са много чувствителни за българското общество. Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика. 

Той е не просто неприемлив, той е вреден за държавата. В този Изборен кодекс бяха отхвърлени всички предложения на АБВ, свързани с контрола върху законността на изборите. Защо те бяха отхвърлени? Защото някой има интерес изборите да се правят в такава среда, в каквато се правят през последните години. 

Давам пример и с оценката ни за позицията, която министърът на финансите изрази публично относно Закона за ветераните, с който сме закъснели по мнение на ПП АБВ и който бе предложен от генерал Михо Михов и в качеството му на председател на комисията по отбрана.

Тази оценка е арогантна, нагла. Тя е признак на стремеж да бъде унижена една група български граждани, останали за съжаление около 3000 души, които са залагали живота си в името на България. И да ги обвиниш, че едва ли не те ще оберат Здравната каса, това е цинизъм. Такъв начин на мислене за нас е дълбоко неприемлив.

Продължаваме да нямаме отговор и за случващото се в сектор "Енергетика". Нямаме още отговор какво прави делегация на енергийното министерство в Китай. Водени ли са преговори с "Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност в България? 

Какви ценови параметри, ако са обсъждани, са обсъждани или са приемани? Продължаваме да нямаме отговори и на въпроса какво е правила делегация на енергийното министерство в Япония. Какво е договаряла? Продължаваме да нямаме и отговор на въпроса защо беше нужно да се тегли кредит за да се плати на американските централи в "Марица Изток", посочи Петков.

Становище по решението на Национални съвет на АБВ изрази и секретарят по коалиционната политика на партията Емил Кало, който отговори на журналистически въпрос за това дали политическата сила е готова на преговори за оставането си в управлението. 


"Тук не става дума за търговия, за диалог от типа: "Ако ни дадете това, ние ще ви дадем друго". Тук става въпрос за отказ на политическа партия АБВ от един модел на управление, който ние се опитахме всячески година и половина по някакъв начин да променяме към по-добро и за съжаление не успяхме".

"Националния съвет на АБВ поставя висока оценка на своите представители в изпълнителната власт на държавата", посочи още Румен Петков. 


"Даваме изключително висока оценка на работата на вицепремиера Ивайло Калфин. Отчитаме факта, че социалната политика е единственият сектор, в който беше направена реална реформа. Отчитаме изключителните позитиви от начина, по който тя беше направена - след дълъг и отговорен диалог с всички. Даваме много висока оценка за представителите ни в изпълнителната власт.

Те свършиха огромна по обем работа. Даваме много висока оценка и за работата на парламентарната ни група. Всичко, което например се случи в съдебната реформа, в много голяма степен се дължи на ПП АБВ и на нашата ПГ. В това число и предложенията, свързани с административното правораздаване и бързината на правосъдието. 

Внесохме и законопроекти, насочени към борба с корупцията и контрабандата, и редица други важни промени в законодателството на държавата. Това ни дава основание да кажем, че парламентарната ни група стои изключително силно и убедително в НС".


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Задръстване на АМ "Тракия" заради катастрофа
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...
Искри и една обидена в попфолка заради песента на нарязаната Дебо...
Помислете много добре: Кой е с предимство и защо?
Без реклами на хазарт в медиите, засега
Правилото 20-20-20 при работа на компютър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).