920 лева става най-ниската учителска заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (47)
12:07 / 11.06.2018
20394
Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ подписа браншовия колективен трудов договор с министъра на образованието за следващите две години. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев води ритуала по подписването, а д-р Юлиян Петров подписа за Синдиката поредния колективен договор.

Колективните договори за отрасъл "Образование“ започват от зората на демокрацията -  далечната 1992 година, когато Учителски синдикат "Подкрепа“ с председател Димитър Димов първи подписва Национален колективен трудов договор с министър проф. д-р Николай Василев. На следващата година с Анекс към него се присъединява и НУС към КНСБ. С КТД от 1995 година в палитрата на социалните партньори се включват СБУ към КНСБ с лидер Янка Такева, Съюза на работодателите, представляван от Таньо Стойчев и Сдружението на директорите от средното образование, представлявано от Иван Божков.

Най-очакваната новина в ново подписания КТД е анонсираното от правителството на Бойко Борисов увеличение на учителските заплати с 18%. Това ще се случи не по- късно от 01.01.2019 г., но, според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Най-ниските педагогически заплати ще придобият следния вид:

- Учител – 920 лв.;

- Старши учител – 955 лв.;

- Главен учител – 1005 лв.;

- Зам.-директор – 1065 лв.;

- Директор – 1140 лв.

Трудовите възнаграждения на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, с оглед на синдикалното членство и придобитата квалификация, за длъжностите съответно:

- "помощник-възпитател“, "помощник-готвач“  – не по-малко от  105%  от МРЗ;

- "готвач“, "огняр“, "охранител“ – не-малко от  110% от МРЗ;

- "домакин“, "касиер“, "технически секретар“, "ЗАС“ – не – по-малко от  115% от МРЗ;

- "счетоводител“, "главен счетоводител“ и  "библиотекар“ и други подобни на тях длъжности – не по-малко от 125%  от минималната работна заплата.

МОН и социалните партньори ще осигурят увеличение на ЕРС с 20% за 2019г. и с 20% за 2020г.

10,5 работни заплати при пенсиониране получава учител или директор, а 8,5 РЗ получават непедагогическите специалисти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и училищно образование.

Педагозите пък получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал. Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

С настоящия КТД социалните партньори задължават МОН да извърши промени в наредба №12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, като запази кариерната длъжност "старши учител“ при смяна на образователна институция.

Социалните партньори поемат ангажимента да работят за:

- намаляване на преподавателската норма на учителите;

- намаляване броя на децата и учениците в група и клас за по-добро качество на образованието;

- увеличаване на броя на непедагогическия персонал и подпомагащи учителя педагогически длъжности;

- отстояване авторитета на учителя и недопускане на агресия към учителя и персонал;

- регламентиране и отстояване на права и задължения на ученици и родители.

Социалните партньори се съгласиха, заедно с МОН, да изпълняват стратегия за възпитателните дейности до 2030 година и задължиха МОН да инициира законодателна промяна в ЗПУО, с която да се задължи всеки родител да подписва договор за правата и задълженията  на детето, ученика и семейството.

Социалните партньори задължиха МОН да предложат на общините да приемат стратегия за преминаване на едносменен режим и въвеждане на целодневна организация на образование.

Виж коментарите (47)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).