90% от хората в България не знаят дoкога детето трябва да се вози на столче в колата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:48 / 02.09.2020
5689
Над 90% от хората в България не знаят до кога е задължително използването на детско столче в автомобила, а именно до достигане на 150 cm височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20% от родителите признават, че не поставят обезопасителен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка.

Данните са от национално проучване и показват нуждата да стигнем до бъдещите и настоящи родители като по-добре да им обясним колко важно е да спазват правилата за безопасност. Това подчерта заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при старта на информационна кампания в специализираните магазини за детски стоки. Инициативата е на държавната агенция и се реализира съвместно с магазините от веригата "Комсед“.

От днес в 24 магазина в цялата страна в секцията, където се продават детски столчета, ще бъдат поставени специални информационни табла с най-важната информация, която родителите трябва да знаят – какви видове столчета има; как трябва да се монтират за по-голяма безопасност; до каква възраст се ползват и колко важно е детето да бъде максимално добре обезопасено в превозното средство.

"Много родители отделят месеци да изберат най-добрата бебешка количка. Много по-важно е обаче да отделят поне същото време на детското столче, което ще купят, защото то е пряко свързано с безопасността на детето“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ хората в България осъзнават важността на столчето, но са склонни да правят компромиси, много често поради не добра осведоменост. Затова таблата съдържат и други съвети свързани с практичната употреба и важността от поставяне на обезопасителен колан например.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка монтирана обратно на движението, толкова по-голяма е сигурността му, съветват експертите. Друго основно правило е, че ако детето или бебето се вади от седалката, превозното средство първо трябва да спре. Коланът на задната седалка е задължителен, но до достигане на нужната височина детето трябва да ползва и специална повдигаща седалка, защото в противен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за безопасност.

Близо 2/3 от фаталните инциденти с деца на пътя са именно като пътници, а не като пешеходци или велосипедисти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).