78 потенциално опасни бивши уранови мини у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:09 / 21.04.2017
7990
78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани, пише "Телеграф". Само 33 от обектите са под контрола на "Екоинженеринг". Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да махне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони.

В Южна България бившите уранови мини са най-много. В Родопите те са четири: около Елешница, Доспат, Смолян, Велинград. В Тракийската низина са Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград, сочат данните на Изпълнителна агенция по околната среда. Уранови мини е имало и в Монтанско, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич. 

Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково. 

"Екоинженеринг" взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване. 

В района на табаните на рудниците около Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството. Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
12.08.2017 Откриха уран във водата в пловдивско село, в сила е абсолютна забрана!
23.05.2017 РЗИ Пловдив с интересна теза за урана в питейната вода
20.05.2017 Откриха уран във водата на три села край Пловдив
22.04.2017 Водата във Велинград е годна за пиене и няма опасност за здравето на хората
22.04.2017 Петър Москов: Завеждам съдебен иск срещу Елена Йончева
21.04.2017 След срещата при областния за питейната вода: Няма опасност за жителите на Първомай
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).