65 000 гимназисти у нас пушили марихуана поне веднъж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
10:54 / 02.04.2016
4173
Поне 65 000 гимназисти в България са пушили канабис поне веднъж, а през последния месец към тази дрога са посегнали близо 27 000, обяви във Варна Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център за наркотици. Данните бяха изнесени на форум за тенденциите в разпространението и употребата на дрога сред подрастващите.

Представителни изследвания от последните години показват, че между 370 000 и 440 000 българи от 15 до 64 г. са употребявали някакъв наркотик. Най-масово ползвана е марихуаната, следвана от амфетамините, но младите все по-често пазаруват в интернет маскирани като чайове, торове и соли синтетични заместители на канабиса.

"Рискът при тях не е пристрастяването, а острото отравяне и тежките психически разстройства", коментира Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

Във Варна вече са регистрирани случаи, при които младежи стават клиенти на психиатрията след употреба на друсан чай. В същото време проучване на общинската дирекция "Превенции" сочат, че всеки трети гимназист е опитвал дрога, а само един на всеки четирима смята, че марихуаната трябва да остане забранена.

"Модерна е и употребата на стимуланти с алкохол. Комбинацията кара младежите да се чувстват безсмъртни и освен че уврежда здравето им, е опасна и за околните, ако надрусаният седне зад волана", коментира д-р Борислав Станчев от дирекцията. 

Въпреки негативните тенденции у нас почти няма програми за работа с подрастващи, посегнали експериментално към дрогата. Такива се реализират единствено в София и Варна.


Източник: в.Труд

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка в парка
Вдигат определени пенсии
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за 2 области
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).