300 000 българи се друсат всеки ден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:43 / 30.03.2013
2739
300 хиляди души в България ежедневно употребяват различни наркотици, а от тях 30 000 са пристрастени към хероина. Данните са от последния доклад на Държавния департамент на САЩ и бяха съобщени от Желяз Андреев, ръководител на програмата за лечение на зависими.

Според него реалният брой на употребяващите наркотици е много по-голям и непрекъснато се увеличава.

Официалната статистика сочи, че за последните четири години, откакто започна финансовата криза, броят на наркозависимите се е удвоил. Тревожна тенденция е, че новите зависими от наркотиците в по-голямата си част са жени, пише "Всеки ден".

"Заради настъплението на синтетичната дрога вече има нов профил на зависимите. Досега се мислеше, че класиката е 3:1 на момчетата към момичетата. При амфетамините съотношението вече е 1:1", отчита Андреев.

Според него държавата продължава да абдикира от проблемите на зависимите и техните семейства. За разлика от всички европейски държави, метадоновото лечение у нас не се поема от Здравната каса, липсва клинична пътека за лечение на зависимости и на практика, дори и здравноосигурени, тези хора остават извън системата, коментира Андреев.

По думите му, дори регламентираните със Закона за здравето средства в размер на 1% от акциза за цигарите и алкохола не се плащат през последните години на организациите, занимаващи се с превенция и лечение на зависимости.

Годишно това са между 30 и 50 милиона лева и ще са напълно достатъчни да обезпечат финансово целия дълъг и труден процес на възстановяване на зависимите от дрога.

Засега у нас има само един център от европейски тип за лечение на наркомани край Буново, но той е само за момчета. Заради нарастващия брой на момичетата обаче се налага такива общности да бъдат създадени и за жени, които съставляват почти изцяло статистиката от нови наркозависими.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).