210 дела за недостъпна среда само за два месеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:17 / 15.06.2018
3334
Комисията за защита от дискриминация образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда. Това става след обстойни проверки в цялата страна през месеците април и май. Очакването на Комисията е между 80 и 120 нови преписки да се образуват всеки месец, като това се реализира в рамките на безсрочната кампания на КЗД "Достъпна България“.

Комисията припомня, че по всяка преписка, ако се установи, че има недостъпна среда за хора с увреждания, институцията има право да налага първоначална глоба в размер до 2000 лева, а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите могат да достигнат до 20 000 лева за всяка отделна преписка.

"Достъпна България“ за нас е кауза и считаме, че създаването на достъпна среда е принципен въпрос. Всеки обществен обект трябва да стане достъпен за хора с увреждания. Ние сме добронамерени, включително даваме сертификати за достъпна среда, щом някъде тя е реализирана качествено. Но трябва да има яснота, че не се притесняваме да приложим цялата строгост на закона там, където няма изграден достъп за хората с увреждания“, заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева.

Новообразуваните в КЗД преписки са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на Комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).