2 000 души карат крадени коли, без да знаят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:15 / 09.04.2012
7195
Най-малко 2000 добросъвестни купувачи карат крадени коли, без да знаят, и предстои да се разделят с тях. Автомобилите са били обявени за издирване основно в Италия, но са влезли у нас преди 2010 г., регистрирани са и вече са сменили няколко собственици. Возилата са получили безпроблемно номера в КАТ, защото по това време страната ни не е била част от шенгенската информационна система и не е получавана в реално време информацията за изчезналите коли, съобщиха служители от Пътна полиция.

Масовият внос на крадени коли лъснал в началото на 2011 г., когато през шенгенската система страната ни започна да получава данни както за последните откраднати коли, така и за издирваните от минали години. Още първите дни след като системата заработи, в пункта на КАТ в столичния квартал "Дървеница" броят на заловените коли, които се издирват, изведнъж се увеличил. "От началото на миналата година на ден имаме около 4 такива коли.

Хващаме ги, когато дойдат при нас за някаква услуга - най-често смяна на собственост. Като въведем номерата за изготвяне на новия талон, излиза, че автомобил с този номер на рама и двигател се издирва в системата", обясниха полицаите, отговарящи за регистрацията на автомобили.

Разследващи разкриха, че най-много обявени за откраднати коли са внесени у нас от Италия. Причината е, че граничният контрол на излизане от Апенините не е особено строг. При износ возилата се проверяват само ако има подаден сигнал или на случаен принцип.

Една от популярните схеми, по която се действа, е класическата застрахователна измама. Преди колата да се изкара, собственикът обявява големия талон за изгубен и му се издава нов. След това с оригиналния автомобилът се докарва до България, регистрира се у нас и едва тогава собственикът я обявява за изчезнала в Италия и си прибира застраховката. Друга схема, която се прави, е колата по документи да се продаде в Германия и да влезе у нас като немска. Причината за тази врътка е, че когато се продава кола в Германия, договорът се сключва между купувача и продавача, без да минава през нотаруис.

"Лошото е, че никой не знае колко крадени коли са били регистрирани в различните градове у нас. Това е като бомба със закъснител, защото тръгнете ли да продавате тази кола, ще лъсне, че е крадена", коментираха разследващи. Схемата е правена както с масовите коли от среден клас така и с лъскави джипове и лимузини.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).