ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
11 000 самозвани лечители и магове церят незаконно у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 02.07.2012Коментари (4)1824
©
11 000 самозвани лечители и магове церят незаконно у нас. Те нямат медицинско образование и не са регистрирани в районните здравни инспекции, както изисква Законът за здравето. Това съобщиха от асоциация "Феномени".

Повечето от знахарите увреждат хората и дори ги вкарват преждевременно в гроба с нетрадиционните си методи на "лечение", коментира проф. Иван Чалъков от Клиниката по уши, нос и гърло в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", който в момента лекува няколко жертви на подобни нетрадиционни методи на церене. 

Само 10 човека са декларирали в Националната агенция за приходите, че притежават свръхумения да лекуват и са плащали налози за тази дейност. Те са се регистрирали към общините и дължат патентен данък подобно на козметичките, масажистите и шивачите. Според Закона за местните данъци и такси налогът за подобни дейности се определя според мястото им на практикуване и варира от 2000 до 5600 лв.

На практика обаче и тяхната дейност е незаконна, тъй като нито един от тях не е преминал курс по обща медицина в някой от медицинските университети в страната, коментира проф. Владимир Овчаров, завеждащ Катедрата по обща медицина в Медицинския университет в София. Всеки нетрадиционен лечител трябва да има обучение от 600 часа по обща медицина и да бъде регистриран в регионалния център по здравеопазване. Дори да е изпълнил тези задължения обаче, той не може да практикува самостоятелно, а само в екип с лекар, поясни проф. Овчаров.

Незаконните лечители обикновено прихващат "пациентите" си в градинките около болниците или минералните извори. Независимо че те практикуват незаконно, санкционирани от тях няма, тъй като не ги лови никакъв закон, обясни Събина Вълчинова - юрист в Районната здравна инспекция София-град. Към всички инспекции в страната има създадени регистри на лицата, упражняващи неконвенционални методи. Вписаните лечители обаче са значително по-малко от тези, които практикуват. В софийския например са се регистрирали едва 66 човека. Законът за здравето ги задължава те да са изложили на видно място дипломата си за медицинско образование, ако имат такова, или сертификата за преминат курс, а също така и документ за вписване в регистъра на съответната РЗИ. Задължително трябва да имат и книга на пациента, в която посетителите да оставят отзиви. Въпросната книга се проверява периодично от инспекторите. Регистрираните знахари работят съвсем законно, тъй като имат някакво медицинско образование - едни са лекари, други медицински сестри или фелдшери. 

Срещу нито един от тях няма подадено оплакване от пациенти за увреждане, коментира Вълчинова. Дейността им се контролира от инспекторите в съответната районна здравна инспекция. Нерегистрираните обаче не ги лови никаква санкция, тъй като те не фигурират никъде. За да се повдигне обвинение срещу някой шарлатанин, трябва да има предоставени доказателства. Те обаче не издават нито епикризи, нито касови бележки за взетите пари. Това прави особено сложен и на практика неосъществим казуса за осъждане на измамниците. Това е и основната причина към момента, независимо че има увредени от такава дейност хора, те да не подават сигнали при нас, каза още Вълчинова.

Единственият начин да бъдат изкарани на светло е по подаден от граждани сигнал и инспекторите да му връчат предписание да се регистрира. При продължаване на дейността, без да изпълни предписанието, РЗИ може да сезира прокуратурата. Проблем да бъдат хванати в нарушение е и фактът, че въпросните церители обикновено практикуват в частни жилища, където принудително може да се влезе само с прокурорско решение, за издаването на което обаче трябва да има основателен и аргументиран с документи мотив. В резултат за близо шест години, през 2006-а, откакто дейността на въпросните неконвенционални лечители бе вписана като възможност, няма санкциониран нито един от незаконно практикуващите. 

Всички регистрирани лечители подлежат на периодичен контрол за спазването на съответните изисквания за практикуване на дейността, увериха от Министерството на здравеопазването. Лицата, които практикуват без издадено от РЗИ разрешително, нарушават Закона за здравето и попадат под ударите на Наказателния кодекс. Гражданите, които попаднат на такива нарушители, трябва да се обърнат към съответната РЗИ, обясниха от МЗ.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не вярвам на никакви магове и самозвани лечители,опитах при един такъв и няма да повторя.
+1
 
 
Започна се ловът на вещици. Сигурен съм, че от тези 11 000 души най-малко 100 човека са наистина много добри лечители. Но както винаги, покрай сухото ще изгори и суровото. За да практикуват в екип с лекар е необходимо този лекар да е в единомислие по същество с лечителя, да го предпази от явни грешки. Но да си намери такъв съратник за лечителя е голям проблем.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: