ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"По света и у нас" стана на 60 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:44 / 20.07.2020Коментари (0)13055
©
Обществената телевизия остава символ за достоверност и обективна журналистика, а в нюзрумът й са се изградили едни от най-известните и уважавани имена в телевизионния ефир.

От 7 ноември 1959 г., всеки ден българските граждани могат да се информират за най-важните новини, излъчвани в кратки 5-минутни емисии по обществената телевизия. Няколко месеца по-късно, на 20 юли 1960 г., е излъчена първата емисия новини "По света и у нас" в българския телевизионен ефир. В годините водещите на новините по БНТ са тези, от които зрителите пред малкия екран научават какво се случва в страната и извън нея. Те се превръщат в звезди на своето време, модели на възхищение, подражание и символ на Българска национална телевизия.

В началото новинарските емисии се подготвят от дежурни екипи, а един говорител чете информацията в часа на излъчване на централна емисия на "По света и у нас", която остава непроменена и до днес. Първият говорител на "По света и у нас" е Никола Филипов. От 1972 г. са избрани четири жени и четирима мъже, които единствено четат новините от легендарното "Студио 6" на БНТ, което съществува и до днес. В началото на 90-те години, с демократичните промени, водещи на централните емисии "По света и у нас" стават журналисти. Формират се два екипа с водещи от Нери Терзиева и Асен Агов, Емилия Иванова и Райчо Райков.

Днес, новинарските емисии се подготвят в нюзрума на телевизията. На мястото, от което поколения българи са научавали важната информация в централна емисия новини "По света и у нас", днес стоят Марина Матева и Даниел Михайлов, както и Филипа Иванова и Спас Кьосев. В останалите емисии на "По света и у нас", най-важното съобщават журналистите: Надя Обретенова, Поли Златарева, Нора Арсова, Илина Бисерова, Румен Йовчев и Юлия Наева. През годините, новините на БНТ се утвърждават като достоверен източник на проверена информация. Това се потвърждава и от доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд от 2020 г., който поставя БНТ на първо място по обществено доверие сред телевизиите в България.

"В годините, през които съм в БНТ, съм срещал много хора. Но има едно нещо, което притежава всеки един колега от екипа на новините, без значение от кое поколение е. И това е, че всеки един журналист тук харесва професията си и е човек на честта", споделя Даниел Чипев, главен продуцент "Новини" в БНТ.

Юбилеят на първата новинарска емисия в България протича под мотото "60 години "По света и у нас" - 60 години споделяме важното". През целия месец юли, обществената телевизия представя кратки спомени на новинари през годините, превърнали се в едни от най-запомнящите се истории. През шестте десетилетия, благодарение на репортерите на "По света и у нас" до българите са стигнали исторически за страната и света събития като полета на първия български космонавт - Георги Иванов; покоряването на Еверест от Христо Проданов; падането на режима на Тодор Живков и последвалите демократични процеси; влизането в НАТО и в Европейския съюз, спортните и културни успехи на редица българи.

В деня, в който преди 60 години е излъчена първата емисия новини "По света и у нас", новинарите от нюзрума на БНТ си подариха парти по повод юбилея. За доброто настроение на новинарския екип на обществената телевизия се погрижиха майсторите на шоколада и шоколадовите изделия от Сладкарница "Теа".

По повод 60-годишнината на първата новинарска емисия в българския телевизионен ефир, БНТ пусна специален сайт, който предлага виртуална разходка във времето. Разходете се в студиото на "По света и у нас" през годините тук.

Информация за водещите на "По света и у нас" днес 

Марина Матева

Завършва българска филология и журналистика в Софийски университет "Климент Охридски. Влюбва се в професията си още като студентка, докато е на стаж в новините на БНТ, тогава още разделени на Канал 1 и Ефир 2. От 2006 г. е част от екипа на новините на БНТ. Определя телевизията като втория си дом, в който посреща делници и празници.

Марина е от хората, за които няма невъзможни неща - без значение дали става дума за професията й или в личния й живот. Стратегията й да се справя е като запази самообладание, а умението й да мисли бързо и да е адекватна й помага не само в ефир. Като майка на две деца - момченце и момиченце, Марина успява да жонглира с работата и семейството. За нея най-ценните моменти са именно с любимите хора: "Когато сме четиримата - е най-хубаво", казва водещата. "Пътуваме много. Свободното ни време винаги е свързано с пътуване извън София. И спортуваме много. През зимата сме всеки уикенд на Боровец, имаме каравана там, защото всички сме запалени скиори. През лятото сме на морето, децата тренират ветроходство цяло лято, а аз покрай тях също се запалих по този спорт. В края на лятото, в началото на септември си имаме една седмица само ние четиримата, в която обикаляме с лодка по гръцките острови. А през зимата една седмица на ски в Австрия или Италия, която тази година за съжаление пропадна заради кризата с Ковид-19." Съпругът й често я закача, че животът за нея е на 6-та скорост и Марина е напълно съгласна. "И колегите ми знаят, че не чакам нито минута - в момента, в който свърши емисията, колата с натоварения багаж е на ъгъла и ме чака и тръгвам веднага - и така е и зимата, и лятото - за Боровец, за морето или за други прекрасни кътчета в България или в чужбина. Същото е и с връщането - никога не се връщам предишния ден, винаги в последния момент, сутринта преди работа - от морето, с пясъка по краката и сол в косата, директно в нюзрума."

Когато е на работа обаче, Марина е концентрирана и прецизна. "Около 14:00 часа започваме да пишем реда за емисията в 20:00 часа, да планираме кои теми ще бъдат представени в студиото, кои с преки включвания - на живо от нашите репортери. Оттам нататък работим по емисията до последната минута преди ефир."

Филипа Иванова

Завършва журналистика в Софийски университет "Климент Охридски" и от 2010 г. е част от екипа на Българска национална телевизия. Започва като репортер, а впоследствие е сценарист, редактор и водещ на предаването ,,Здраве"", по-късно преименувано на ,,Денят отблизо."" През 2013 г. става част от екипа на новините на БНТ 2 като вътрешен и международен редактор, след около година вече е продуцент за новинарското съдържание и водещ на новинарските емисии на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на централна емисия новини ,,По света и у нас"" по БНТ 1. За нея обществената телевизия е символ на професионализъм, обективност и отговорност.

Нагласата на Филипа към работата й, а и към живота като цяло е "мога да го направя". Когато коментираме предизвикателствата в профисята й, тя отговаря с усмивка: "Когато вършиш работата си с удоволствие, трудностите и предизвикателствата възприемаш като възможности." Разбира се, не липсват и забавни моменти: "Истории за разказване има почти всеки ден. Скоро след като започнах да водя централните новини, заедно със Спас Кьосев, забравих бутилката с минерална вода на бюрото. Открихме емисията с откровено продуктово позициониране. Прибрах я докато Спас четеше първия бланк, но всичко се видя в кадър и дори леко се разсмяхме. Друг път пък се наложи да замествам водещата на сутрешния блок на БНТ. Ефирът вървеше по предварителния план, докато не трябваше да се преместя от бюрото на плазмата на стената. Ставайки бутнах стола, на който седях и той падна със оглушителен трясък зад мен." усмихва се Филип.

В студиото младата журналистка винаги влиза с десния крак, не точно от суеверие, а по навик. Още от първия си новинарски ефир използва една и съща писалка, на която сменя пълнителите. Използва точно нея, защото й е подарена с пожелание за успех в кариерата й на водещ.

Даниел Михайлов

Роден е в Стара Загора. Дълги години работи в радиото като водещ и програмен директор. През 2014 г. се присъединява към сутрешния блок на БНТ "Денят започва", а от 2016 г. е в екипа на "По света и у нас" като водещ на централната емисия новини. "За мен БНТ е институция. БНТ е гаранция за достоверна информация. БНТ е архив. БНТ е място, което държи на високите стандарти в професията.", споделя той.

Става журналист много млад и никога не си е представял, че ще работи нещо друго. Харесва професията, а едно от нещата, които най-много обича е срещата с вдъхновяващи хора, без значение от сферата им на занимание или темата на разговора.

Когато преди четири години Даниел е поканен да стане част от екипа на БНТ, той обмисля предложението сериозно, но взима решение бързо. Към днешна дата казва: "Истината е, че никога не съм си представял, че ще попадна в този екип. Още по-малко пък като лице на централните новини. И въпреки немалкия ми опит преди това, признавам, БНТ ме научи на много. Научи ме на това внимателно да отсявам и проверявам всяка информация, научи ме на екипна работа и на това, че добрият продукт се прави от сработен екип, в който можеш да се довериш на хората до себе си." Даниел определя новините като история, защото "днешната новина утре се превръща в събитие, което малко или много променя живота, политиката, икономиката на страната ни, че даже и на света."

Що се отнася до личния му живот - водещият на централната емисия "По света и у нас" - не обича да говори за себе си. Зарежда се докато пътува, а когато не е на работа посвещава време на добротворчество.

Спас Кьосев

През 2004 г. се явява на обявен конкурс за водещ на "По света и у нас" в БНТ и от тогава вече 15 години е в централна емисия новини. Седем години е бил част и от публицистичното ток-шоу "БНТ такси", за което има над 600 предавания, и с което печели престижната международна награда на Асоциацията на Европейските телевизии - CIRCOM 2011 в категория "Изгряваща звезда" - участва в конкурса с броевe на БНТ ТАКСИ, журито е съставено от експерти на BBC. През 2012-та година и избран за едномесечна обучителна специализация в центарлата на CNN, Атланта. Прз 2013-та г. отново с броеве на предаването БНТ ТАКСИ печели нагарадата в категория "Особоен поглед" на конкурса за телевизионна журналистика "Свети Влас".

За Спас животът е балансиран между работата и семейството. Среща жена си преди 15 години в телевизията. Днес семейството има две момченце - баткото е на 2,7 г., а бебето на 7 месеца. "Денят ни на родители с две малки деца започва около 6:00 -7:00 часа сутрин, защото бебето ни буди. Когато можем, правим сутрешна разходка всички заедно, после отивам на работа и ако съм само на централни новини, това означава на работа до 21.00 часа (иначе до 23:00 или 24.00 часа, когато съм на късна емисия) бързам да се прибера и да помогна с къпането на децата и приготвянето им за сън. Лягаме около 1:00. Когато не мога, жена ми, която е в майчинство, се справя изцяло сама. Все още не сме включили бабите и дядовците в битката, защото всички работят много. А какво правя, когато отида в БНТ, всеки може да прецени по резултатите", скромен е журналистът.

В работата Спас се вдъхновява от отиващия си аналогов период: "Когато журналистите трябваше сами да откриват, отсяват и съхраняват в себе си важното, за да могат да го предадат на хората пред екрана. Когато предимство пред другите имаше този - с най-богата обща култура. Сега всички сме равни пред Гугъл и след Гугъл."

Запален по баскетбола и печелил награди като състезател, макар и непрофесионалист, съвсем логично Спас Кьосев, мечтае да направи интервю със знаменития Майкъл Джордан. "Искам да разбера откъде този човек събира такъв неизчерпаем глад за живот, победи и самоусъвършенстване? Откъде идва прословутата му работна етика и какво означава това да надработиш някого?". Да се надяваме, че скоро журналистът ще може да зададе лично тези въпроси на голямата баскетболна звезда.


Още по темата: общо новини по темата: 1614
18.06.2021 »
21.05.2021 »
19.03.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
17.09.2020 »
предишна страница [ 1/269 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: