ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кметът на Пловдив - рок маниак, иска да пребори Каварна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 06.11.2011Коментари (13)10496
©
Жиците са му в главата от дете. Не пропуска рок събитие. От дългата му грива днес няма и следа, но кръвта му кипва, щом чуе любимите си банди.

Може би разликата, с която Иван Тотев пребори Славчо Атанасов на балотажа, се дължи и на хилядите рокаджии, казват негови приятели. Цялото рок общество в Пловдив се вдигна в подкрепа на новия градоначалник.

36-годишният кмет се гордее с метълската си битност. Не случайно в цялата кампания за него свириха "Денис и приятели", "Торнадо", "Йерихон", "Крес файър", "Джон стил", "Блус булевард".

"Подкрепата ни за Иван е емоционална, но и рационална. Познавам го от години. Той е един от малкото млади управленци, които дават всичко от себе си за рока. С Тотев свързваме шанса за по-добро бъдеще в Пловдив", изтъква шефът на рок общество "Полинеро плейс" Владислав Ботев.

"Най-после Пловдив има кмет рокаджия! А не чалгаджия, който на Нова година ни натрапваше да слушаме на площада Ивана и Цветелина", пишат във форумите маниаци след избора на новия градоночалник.

Според тях Цонко Цонев вече има голям конкурент в лицето на Иван Тотев. Пловдивчани искат градът на тепетата да измести Каварна и да стане рок столица.

Самият Тотев вече работи в тази посока. Още миналата година на 12 април той организира първия спектакъл на немската рок група "Хагарт" заедно с филхармонията. Макар и при 12 градуса, на Летния театър се изсипаха над 2000 фенове и куфяха.

Тази година отиде още по-далечe. На 21 септември постави началото на фестивала Sound of agaes, който в превод означава "Звуци от епохите". Таря Турунен и Пловдивската филхармония взривиха Античния театър. Над 4000 дойдоха да гледат зрелищния спектакъл.

Наложи се да бъдат монтирани още 1000 места допълнително. И пак не можеше да се стъпи от народ. Прииждаха поклонници от София, Гърция и Македония.

"От малък се занимавам с рок. Имах приятел, чийто брат беше по-голям от нас и ни пускаше да слушаме SODOM и SLAYER. Тези групи тогава бяха на върха, а аз нямах 14 години. Оттогава почнах да събирам касети и до 1992 г. вече имах над 300", връща лентата Тотев.

Първият му голям концерт, на който отива с приятели в София, е на Accept в началото на 90-те.

Рокът носи свобода и формира идеали като чест, достойнство, чувство за справедливост, убеден е Тотев.

Като тийнейджър почва да се облича в кожена рокерия, черна металистка тениска, дънки и черни маратонки. Естествено, пуска и дълга грива, която му стигала до лактите.

Поддържа я повече от десетилетие. Разделя се с дългата си коса през 1995 г., защото влиза в казармата.

Служи като охранител във ВВС. Преминал е през поделенията в Пловдив, Балчик и Чешнигирово. "Дал съм за 18 месеца над 112 въоръжени караула. Пазех складове с авиобомби. Службата ми беше тежка, но не се оплаквам", разказва той.

За куриоз като войник командир му е ген. Димитър Цветков в корпус "Тактическа авицаия". Днес пък Тотев му е партиен началник и по всяка вероятност генералът може да му стане заместник в общината.

След казармата се записва в Пловдивския университет в специалността "Компютърни системи". Казва, че това са най-хубавите му години. После се прехвърля същата специалност, но в Техническия университет.

"Винаги съм бил в компании и ставах неформален лидер. С много от състудентите ми и сега поддържаме приятелство. Те ме подкрепиха в предизборната кампания. Една от състудентките ми е дъщерята на рефера Атанас Узунов - Катя", разказва новият градоначалник.

През 1994 г. Пловдив е един от центровете на рок музиката. Тотев и компания непрекъснато се събирали в "Трабанта", "Лакоста" и в култови заведения в Стария град. Тогава там имаше живот, а сега е мъртвило и много ме боли, не крие Тотев.

Дори и в най-напрегнатите моменти от предизборната кампания намирал време за рок.

"Успокоявам се с тази музика. Когато съм много ядосан и шофирам, си пускам силно някое парче и това ми действа тонизиращо", разкрива кметът на втория български град.

Кара джип Q7 и в него редува дискове на Samael, Manowar, Amon Amarth.

Уредбите обаче гърмят, когато е сам във возилото. "Жена ми не си пада по такава музика. Вкъщи слагам слушалки", разкрива Тотев.

Съпругата му Деница е с няколко години по-млада от него. Запознават се като студенти. Тя е от Бургас и следвала в Пловдивския университет немска филология. "Мой приятел беше гадже с нейна приятелка. Така се запознахме. Ходихме 7-8 месеца и се оженихме", открехва Тотев.

Сега имат дъщеря на 3,5 г. Тя се появи, когато баща й беше районен кмет. "Не е изключено във втората половина на мандата Ралица да се сдобие с братче или сестриче", не крие кметът.

Плановете му са да превърне Пловдив в рокаджийска дестинация и да привлича поклонници от Източна Европа.

"Трябваше да намерим отговор на "София рокс сони", на "Спирит ъв Бургас" и на "Каварна рок". Избрахме дните около 22 септември, когато хората са се върнали от морето, а ски сезонът е още далече.

Фестът "Звуци от епохите" ще стане част от културния календар на Пловдив и ще върви заедно с Нощта на музеите и галериите.

"Какво по-подходящо място от уникалния Античен театър, на който да съчетаем рок и класика? Това го правят световни групикато "Металика" и "Менуар", изтъква той.

Мечтата му е да върне Пловдив във времето, за което Бойко Борисов казва, че са идвали от София да пият кафе, да се разходят по главната улица и да посетят неповторимите заведения.

Новият кмет не крие, че е заможен и не разчита само на заплатата. Преди да влезе в политиката, е бил управител на семейния хотел "Империал".

"В последните 12 г. фамилията ни е инвестирала в Пловдив доста. След Нова година хотелът ни ще бъде втори в града по брой легла", казва Тотев. Сега бизнесът е поверен на брат му и родителите.

Трето поколение пловдивчанин съм. Къщата ни е била на централния площад. Бутат я заради строителството на "Тримонциум". Дядо ми Иван Борисов Тотев е имал шивашко ателие на пъпа на Пловдив. А по майчина линия родът ни е от с. Белотинци, Драмско. Съседното село е било Плевня, откъдето пък е потеклото на Росен Плевнелиев", описва родословието си Тотев.

Приятели на кмета казват, че откакто му се родило дете, не е стъпвал по нощни заведения. През лятото почива със семейството си в Бургас, откъдето е съпругата му. Отскачат и на Бяло море - там имат имот.

По време на ваканциите чете историческа литература. "Интересно ми е да знам миналото на света. Но виждам, че от Античността досега всичко се повтаря", заключава той.

Сутрин спортува на Гребната база. "Е, не съм като Цветан Цветанов да тичам по 8 км, но до 5 ги докарвам", скромничи управникът.

Желанието му е след 4 г., когато се произнесе името Пловдив, това да предизвиква възторг както сред жителите, така и сред гостите на града.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
За да стане града ни европейска столица на културата, това е много добра идея. Крайно време е да се сложи край на тази просташка чалга, която за мен лично не е нищо повече от зле озвучена порнография, докато рок музиката е класика, доказана във времето и докоснала сърцата на няколко поколения от цял свят. Ще се радвам да преборим Каварна.
на 06.11.2011 г.
-4
 
 
Как е възможно подопечния да слуша рок , докато Началника приема в министерския съвет Лепа Брена ? :-)
+1
 
 
рокаджия пък ония ден друса кучеци в каручката :)
-2
 
 
Да не стане така, че да танцува рок само едно лято?
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+12
 
 
Това наистина е голямо предимство.Долу чалгата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: