Златният ореол на Младенеца изчезна от Бачковския манастир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:17 / 07.04.2014
2049
Изчезна златният ореол на Младенеца Исус от чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Това съобщи художникът Ганчо Ганев, рисувал копието на иконата, което бе подарено на папа Йоан Павел Втори при посещението му у нас. 

Преди две години художникът е реставрирал част от обкова. По думите му, този обков няма нищо общо с иконата, подарен е бил от мирянин. Той дори е по-малък от главата на Исус. Никой не знае кога и как е сложен. 

Самата икона датира от 1018 година, но обковът, който е от чисто злато, е поставен там по-късно. От манастира казват, че ореолът е прибран, но се вижда че го няма, твърди художникът. 

Реставраторите от Атон, които са прибрали не малко пари за работата си - около 75 000 лева, твърдят, че златният ореол се намира между ризницата и иконата. Няма логика да е така, смята Ганев. Монаси подозират, че орнаментът е изнесен в Атон от двамата реставратори. 

Подозира се и бившият игумен на манастира Борис. В момента иконата е укрепена, след двегодишна реставрация и е поставена отново в манастира. И въпреки, че реставрацията и не била довършена, тя ще бъде изнесена за миряните на втория ден на Великден, каза пловдивският художник. Реставраторите от Атон щели да дойдат и да довършат иконата на Гергьовден. Тогава щяло да стане ясно къде е ореолът на Исус. 

Иконата е чудотворна и хората наистина вярват в лечебната и сила. По тази причина на втория ден на Великден на Бачково се стичат хиляди миряни от цялата страна, за да докоснат чудотворната икона на Света Богородица.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
С вкусни традиционни за региона мекици посрещнаха Цвета Караянчев...
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).