В селата Виево и Кутела са пропаднали подпорни стени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:33 / 07.08.2005
2905
Обстановката в град Смолян остава и днес сложна. Полагат се всички усилия от хора и техника за преодоляване на щетите. Бедственото положение не е отменено.



Най-сериозно пострада кв. Устово на гр. Смолян. Щетите са концентрирани в района, където се вливат реките Бяла и Черна. В "Прогресите" са излезли от строя 500 електромера и няколко блока нямат електричество. Днес ги подменят. Изворът "Хубча" е мътен седем пъти над нормалното, а във водата има съдържание на амоняк. Няма водоподаване. Край "Топливо", в реката има каси бутилки с газ пропан-бутан. Чака се спадането на нивото на водата, за да бъдат извадени. В горната част на квартала има пропаднали улици. Гатерът за обработка на дървен материал между Устово и Бостина е унищожен на 80%, а наличния материал на 100%.



Тежка е ситуацията в с. Бостина. Единственият мост, който свързва двете махали на селото е копрометиран и ограничен за движение на МПС по разпореждане на органите на реда. Четири свлачища откъснаха Левочево от връзка със света. Хасовица и Писаница също са блокирани от свлачище.



В Соколовци е задръстена улицата от дървен материал в горния край на селото, а в долния са паднали два електрически стълба и е нарушено електроподаването.



В кв. Райково най-тежко пострадаха улица "Гимназиална" и магистралата. Има копрометирани електрически стълбове, стихията е похитила два автомобила, свлачище в махалата на Стоян Букиков е разрушило част от къща и е нахлуло вътре. Няма вода в махала Бадевска и фирмата "Рожен-експрес", която е затрупана с 2 м кал. В района на с. Търън са отнесени три моста, махала Равнища е откъсната от останалата част на кметството, паднали са електрически стълбове, нарушено е електрозахранването. Активизирани са три свлачища, има реална опасност от допълнителни проблеми от тяхното "поведение".

Няколко са невралгичните ядра в Смолян: около Спортната зала, край хотел "Соколица", ул. "Миньорска" и ул. "Екзарх Стефан". Имаше опасност от преливане на две езера - до ресторант "Рибката" и ресторант "Езерата". Беше нарушено водоподаването и електрозахранването в кв. "Младост" - Станевска махала, хотел "Соколица", бензиностанция ОМУ, "Чилингирска" и "Беклийца". Активизирано свлачище на ул. "Маестро Атанасов" и на ул. "Проф. Асен Василев" в кв. "Невястата" застрашиха три къщи, а едната е затрупана до втория етаж на ул. "Маестро Атанасов". Жителите от ромския квартал "Младост" бяха евакуирани най-напред в Спортната зала, а впоследствие в ученическото общежитие в Смолян. 60 жители от ул. "Екзарх Стефан" в най-горната част на града са откъснати от всички страни, заради отнесен подход към квартала.

Пътят за с. Мугла е прекъснат, но може да се минава. Това обаче не е решение на проблема.



Пътя за с. Широка лъка е прекъснат и в трите посоки: Широка лъка - Девин, Широка лъка - Смолян и Широка лъка - Гела.

В селата Виево и Кутела са пропаднали подпорни стени, а в горния край на с. Кутела е отнесен пътят за Смолян. В с. Белев дол е разрушена асфалтовата настилка на пътя.



В селата Серафимово, Габрица и Фатово имаше отнесени дървени мостове и паднали свлачища, но през вчерашния ден бяха отстранени.

Водата в Смолян и кв. Райково, в Пампорово и Стойките е стандартна и вече годна за пиене. Леко е замътена в някои райони, но отговаря на БДС.



За съжаление бяха дадени две човешки жертви: 50-годишна жена от с. Долно Влахово и 65-годишен мъж от с. Падина, Кърджалийско.

По най-първоначални данни щетите от поредното бедствие в община Смолян възлизат на около 10 млн. лева. Информацията е на радио Фокус – Смолян.

Виж коментарите (2)

Още по темата (127):
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
10.04.2024 Започва разчистването на джунглата от река Марица
18.03.2024 Кметът: Договорът за почистването на река Марица е пред финал
05.10.2023 Марица жабуняса
21.09.2023 Пловдивчани не са забравили ужаса от 2005 г., възможен е и сега
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).