В Сопот отдадоха почит на Иван Вазов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:24 / 10.07.2015
1180
Председателят на общинската организация на ГЕРБ-Сопот Мариана Кацарова, Теодор Шойлеков от ръководството на ГЕРБ-Карлово, председателят на групата общински съветници в Карлово Сребра Атанасова, както и членовете на двете общински структури от Подбалкана поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град.

В Сопот цяла седмица се честват Вазови празници, а на 9-ти юли бе кулминацията по повод 165-години от рождението на големия поет. 

"За мен Вазов е символ на българщината, на изконните наши традиции. Романът "Под игото" е актуален и днес. 

Тогава народът ни се е борил с турското робство, днес се бори с олигархията и за свободата си. Свобода, за която поетът е мечтал и описал в творбите си. Дано повече млади хора да четат нашите, български творци. Защото те са уникални и неповторими, прочитът на техните книги разкрива бита на дедите ти, бит, благодарение на който Родината ни до днес е оцеляла. А неповторимият Вазов е излял и изпял всички това в стиховете си", коментира пред паметника на поета Теодор Шойлеков. 

По време на официалната церемония писателят Владимир Зарев получи националната литературна награда "Иван Вазов" за цялостно творчество и принос към българската литература и култура. Призът му бе връчен от министъра на културата Вежди Рашидов

"За мен е голяма чест и отговорност да приема тази награда", каза в словото си Зарев.

Преди самата церемония в музея "Иван Вазов" бе открита най-новата експозиция "Дюкян на Минчо Вазов", в която централна фигура е 18-годишният Иван Вазов, който е помагал в дюкяна на баща си и тайно е писал стихове в тефтерите му. Восъчната фигура на младия Вазов е дело на карловския скулптор Димитър Бакърджиев.

По време на посещението си в Сопот министърът на културата Вежди Рашидов и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров подариха на арехиерейския наместник Марко Тодоров седем икони, които да бъдат поставени на мястото на изпепелените в параклиса "Свети Георги" над Сопот.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).