Стартира изграждане на Център за настаняване от семеен тип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:50 / 03.07.2012
1856
Община Карлово взе решение да предостави нова услуга за деца в неравностойно положение от региона - Център за настаняване от семеен тип. От 01 юли 2012 г. стартира изграждането на Центъра, който се помещава в обособена част от сградата на вече бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, в Калофер. Пред децата се изправя ново предизвикателство: от безлични обитатели на институция без право на индивидуалност да израснат до самостоятелни тийнейджъри, отговорни за собствените си желания, занимания и интереси. От живот в институция се цели създаване на условия за живот "вкъщи". 

Центърът за настаняване от семеен тип трябва да се превърне в дом за нашите деца, в къща като вкъщи, в "моята крепост". Община Карлово делегира управлението на Центъра на СОНИК СТАРТ - организация-социален предприемач, специализирана в създаването и предоставянето на социални услуги. В продължение на няколко месеца част от институционалните помещения ще претърпят трансформация, за да се отговори на индивидуалните потребности на всяко дете, което ще бъде част от семейството на Центъра. 

Децата ще бъдат подкрепяни и насърчавани в самостоятелност и лична отговорност, в поемането на ангажименти и инициативност. Както своите връстници, израстващи в традиционна семейна среда, те ще поемат ангажименти в домакинството на Центъра, в опазването на уюта и хигиената, в празнуването на лични празници, в избора на обзавеждане, в писането на домашни и спортуването извън училище. Центърът ще предоставя услуги на 15 деца над седемгодишна възраст.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село
Шофьор: Живея втори живот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).