Смолян се поклони пред подвига на героите, дали живота си за свободата на Родопите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:25 / 21.10.2017
2487
Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. Днес е кулминацията на честванията по повод 105 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. На 21 октомври 1912 година на връх Средногорец 21- ви средногорски полк, командван от легендарния полковник Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.

Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Известният историк и археолог Никола Дамянов проследи хода на Балканската война през 1912 година, като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец, полковник Владимир Серафимов - "Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител". Паметникът "Родопската шипка" е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Алами дере носи с гордост името на полковник Владимир Серафимов.


Източник: Радио Пловдив

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).