Скандално! ОбС Копривщица реши градът вече да не е архитектурен резерват!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:20 / 30.03.2017
4945
Общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът ѝ на архитектурно-исторически резерват. Това са потвърдили кметът на града и общински съветници. По неофициална информация решението било взето, за да се даде зелена светлина за строителство във възрожденския град.

Промяната на статута не е в правомощията на местния парламент, а на Националния институт за недвижимо културно наследство и на министерството на културата. Решението на местния парламент в Копривщица обаче предизвика вълна от коментари и критики в социалните мрежи.

На 17 март Общинският съвет в Копривщица приема с мнозинство да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Сесията е свикана по спешност, въпреки че идеята е застъпвана неколкократно в Съвета от 2016 г. насам. Промяната на статута дава право да се изграждат нови сгради и съоръжения в селището.

Кметът Генчо Герданов обясни, че няма представа защо и в чии интереси е направена промяната. За да бъде обаче променен статутът на Копривщица като резерват, е нужно съгласието на Министерския съвет.

Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).