Скандал в съда: Имам обвини прокуратурата в гавра с мюсюлманите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
17:29 / 30.10.2013
5374
Поредното заседание на Пазарджишкия окръжен съд по делото срещу 13-те имами започна със скандал, след като един от свидетелите заяви, че прокуратурата се гаври с мюсюлманската общност в България.

Напрежението ескалира, когато прокурор Недялка Попова попита имама от Разград Сюлемайн Челеби дали е пренасял пари от Турция в България по време на участието му в международен семинар в Истанбул през 2009 г., организиран от Министерството на образованието на Саудитска Арабия, съобщи БНР.

Срещу въпроса остро възразиха и подсъдимите имами, които са обвинени за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Укф ал Ислями".

Пред медиите Сюлейман Челеби заяви, че срещу мюсюлманите в България се води дискриминационна политика от цялата държавна система у нас.

"Цялата мюсюлманска общност в България от започването на това дело е сърдита, меко казано, на всички институции. Медиите са инструмент, който черни исляма - една свята, мирна религия. За която и да е религия, откъдето и да идват пари, това не трябва да плаши никого, защото мисля, че в България основи за такива крайни течения няма", обясни Челеби.

Отговорът на главния прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не приема обвиненията срещу държавното обвинение, защото "българската прокуратура е последната, която би тръгнала да разпалва етническо напрежение", предаде БНР.

"Ако дадено деяние или дадено поведение е престъпление според Наказателния кодекс, поне такава е позицията на колегите от Окръжна прокуратура - Пазарджик, бездействието, какво означава - неразпалване на етническа война, а действието - разпалване. Това е доста евтина спекулация", категоричен бе той.

Група привърженици на обвинените имами демонстративно снимаха лицата на всички журналисти днес, които според тях са задавали неудобни въпроси.

Пред сградата на съда има засилено полицейско присъствие. Днес трябва да бъдат разпитани 12 свидетели.

По време на вчерашното заседание всички свидетели заявиха, че в Родопите не се проповядва антидемократична идеология и религиозна омраза. Имами от Рудозем, Чепинци и Смолян отрекоха да налагат салафистки религиозни ритуали.


Виж коментарите (14)

Още по темата (21):
27.02.2016 Ислямизмът нахлува все по-дълбоко в България, вижте доказателства
19.03.2014 Само една ефективна присъда по делото за радикален ислям в Пазарджик
30.01.2014 Ахмед Муса Ахмед: Ние не ставаме, когато влиза съдът!
30.01.2014 Защитата на обвиняемите имами със заключителна пледоария
29.10.2013 Съдът разпита 18 свидетели по делото за радикален ислям
10.04.2013 В Пазарджик продължава делото за проповядване на радикален ислям
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).