Разрешиха венчавките в Бачковския манастир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:12 / 19.06.2010
1441
Падна табуто за венчавка в манастир. Светият синод разреши в Бачковската обител отново да бъдат извършвани църковни бракове. Условието е обаче манастирът да закупува венчални свидетелства от Пловдивската митрополия, както и да изпраща там списъци на всички извършени венчавки. Към установената такса се добавят пет лева, които ще бъдат превеждани на митрополията. Същите условия се отнасят и за другата ставропигиална обител - Троянския манастир. Владиците обаче предупреждават неговия игумен, епископ Теодосий, че ако продължи да отказва да закупува венчални свидетелства от Ловешката митрополия, като е правил преди забраната, венчавките в храма му пак ще бъдат спрени. В Рилския манастир засега църковният брак остава табу. В края на 2009 г. Св. синод забрани извършването на бракове в трите патриаршески манастира с мотива, че след това в обителта не може да се получава развод. Със сегашното решение съответните митрополити ще държат на отчет манастирските венчавки и вече ще могат съответно да дават и развод.

БПЦ ще изработи и правилник за работата си с туристическите фирми, реши синодът. Идеята принадлежи на игумена на Бачковския манастир епископ Борис. Той е предложил организираните групи, посещаващи манастирите, да ползват задължително услугите на екскурзовода на Божията обител.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).