РИОСВ се активизира след сигналите за мъртвата риба, ще има наказани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:52 / 25.07.2016
2266
След сигнал на 24 юли от жители на с. Катуница за мъртва риба в р. Чепеларска при жп моста в с. Катуница, община Садово, бе сформиран екип от експерти на РИОСВ - Пловдив, РЛ на ИАОС и БДИБР - Пловдив и извършена проверка на място. При проверката е констатирано наличие на мъртва риба във водите на р.Чепеларска.

На място са измерени показателите: рН - 7,12; разтворен кислород - 6,5 мг/л, ел. проводимост - 1735 µS/сm. Взета е проба вода от реката за изследване за наличие на метали.

Водата в р. Чепеларска е измерена в участъка преди заустването й в промишлен канал на КЦМ АД, довеждащ отпадъчните води от КЦМ АД и "Агрия" АД, при което е констатирано, че коритото на реката е сухо. Това показва, че оттока на реката в този участък се формира основно от отпадъчните води на двете дружества.

При проверката са взети проби от точките на заустване на производствени води на КЦМ АД и "Агрия" АД.

Извършен е оглед на р. Чепеларска на моста при Кемера, където не е установено наличие на мъртва риба в реката. Взета е водна проба за изпитване.

Евентуален причинител на замърсяването може да е и нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води или химикали от неустановен източник, поради което проверките на РИОСВ - Пловдив ще продължат до установяване на източника на замърсяване.

Преценката за състоянието на водния обект (р. Чепеларска) ще бъде извършено от Басейнова дирекция "Източно беломорски район" - Пловдив, съгласно правомощията по Закона за водите.

След получаване на резултатите от анализите и установяване на причината за замърсяването на нарушителите ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за водите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).