Производител от Пловдивско: Толкова лоши настроения отдавна не е имало

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:56 / 17.10.2023
13000
"Толкова минорни настроения отдавна не е имало в сектора – без желание да жънеш, да сееш… Това си говорим с колегите", заявява зърно- и оризопроизводителят от град Съединение Марин Илиев.

Той обработва 12 000 дка земя предимно с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и ориз. Намираме го, след като вече е продал слънчогледа си, по думите му под себестойност и преди жътвата на ориза, за който още не знае пазарната цена този сезон. Неговият разказ потвърждава, че в стопанско отношение годината не е била добра за зърнопроизводителите в Пловдивско.

"По-слаби добиви имаме при всички култури, като в нашия район това се дължи основно на сушата. Средните добиви от пшеницата ми достигаха 400 кг/дка, от слънчогледа – 150 кг/дка, а от царевицата – около 500 кг/дка", обобщава картинката Марин Илиев.

Равносметката от този стопански сезон е такава, че се губи ищахът за следващия. Всеки ще търси начин да намали рисковете – съответно по-мащабните планове и инвестиции. Така например зърнопроизводителят от Съединение споделя, че вади от сеитбооборота си рапицата, защото по думите му няма цена, няма и пазар. 

Стигаме до разговора за пазара и естествения въпрос промени ли се нещо в него (специално в този на слънчогледа) след протестите и споразумението с правителството.

"Да, промени се, падна цената на слънчогледа с 15-20%. Има предложения. В момента се опитват да го купуват на 62 – 63 стотинки. Има хора, които няма как да се справят, имат кредити, плащания към фирми за торове, семена..,искат не искат - продават макар и на загуба", коментира Илиев.

Той също е продал своя слънчоглед на малко по-висока цена, но според него - също ниска. "Тази цена, която сега се предлага е под себестойност, всичко под лев е под себестойност", категоричен е производителят. Евентуално оризът може да внесе някакъв баланс в оборота на стопанството, но и това не се знае.

"Сега прибираме реколтата. Следва количественото и качественото й окачествяване и тогава ще тръгне пазара. За момента не се знае. Като цяло големият пазар на продукцията у нас е Турция, само че там си имат държавна политика за квоти и внасят след изчерпване на собственото им производство. Чак когато те приключат жътвите, види се колко е реколтата им, ще стане ясно каква ще е цената, която ние можем да очакваме", обяснява пред Агри.БГ Илиев.

На опашката на всичкото чакане, земеделците чакат и по-благоприятни метеорологични условия за сеитба на есенниците. В момента е много сухо и не могат да се правят почвообработки", казва на финал Марин Илиев.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).