Пловдивски IT експерти цифровизират кадастъра на Община Антоново

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:36 / 01.06.2010
1417
Община Антоново е една от най-големите по територия български общини - с 62 селища, заедно с двата квартала на общинския център Антоново. До няколко месеца тя ще стане сред първите в страната ни с цифровизирани кадастрални карти.

За смяната на огромните топове хартия ще работи екип от Фондация Бъдеще 21 век, който от години разработва идеи за въвеждане на електронно управление в общинските администрации. В момента в Община Антоново се работи с карти от началото на миналия век, често в тях има неточности, продължава и да се чертае на ръка. Цифровизирането на картите не само ще улесни работата на експертите от ТСУ в Общината, но ще сведе до минимум възможността за грешки при очертаване на терените след сделка с имот например.

Процедурата е само малка част от IT проект, по който пловдивската фондация партнира на Община Антоново. Той предвижда още в 11-те села с кметства да се изгради интернет мрежа; част от услугите за гражданите да се изнесат в тях, вместо в общинския център, както е сега, да заработи безплатен телефон по административни въпроси за хората във всяко селско кметство, администрацията да се обучи да работи с компютър и интернет, да се визуализират и уроците в клас, тъй като заради обезлюдяването в селата, местните училища са предимно със смесени паралелки. Очаква се това да се случи до края на годината.

Целта на проекта е улеснение на местните хора в достъпа им до административни услуги, минимизиране на личните им разходи, свързани с тях, създаване на среда за бизнес и връщане на младите хора в Общината.

Всичко това можеше да направим първо за Община Пловдив, ако не бяхме срещнали стена в лицето на управата, каза пред медии Райчин Рачев. Той обаче е убеден, че електронното управление е бъдещето на местните администрации и това, което се случва сега в една селска община като Антоново, тепърва ще е модел за останалите общини, които само смятат себе си за модерни.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Целта на проекта е улеснение на местните хора в достъпа им до административни услуги, минимизиране на личните им разходи, свързани с тях, създаване на среда за бизнес и връщане на младите хора в Община Антоново

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и от...
Семейство, което продава череши на борсата в Първенец: Реколтата ...
Емил Кабаиванов: Искаме още 38 000 520 лв.
Караянчева в Брезово: Чрез краткотрайни решения на политическите ...
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!
Шест пловдивски села ще имат нови улици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).