Перущица загърби летния воден режим със съдействието на ГЕРБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:11 / 21.06.2011
1544
С волята на Държавата може да се решават проблеми, трупани години - показа на практика ВиК Пловдив с реализирането на проект за изграждане на хидравличен праг на река Въча край Перущица. Лентата на съоръжението, което оставя в миналото водния режим на 2/3-ти от местните хора, прерязаха народният представител от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Илия Пашев и управителят на ВиК Валентин Василев. Минути преди церемонията от Водното дружество благодариха за съдействието на депутатите на Пашев и Димитър Лазаров, а пожеланието на Лазаров за повече вода и по-малко думи предизвика бурни аплаузи от хората, дошли на дигата край реката.

"Ще си запазя от лентичката с трикольора за спомен от днешния ден", сподели жена от местността "Бирарарията" по пътя към село Златовръх, който се оказа, че е бил сред най-потърпевшите от водния режим заедно с квартал "Запад" в Перущица.

"Като им съобщих, че се открива праг, който възстановява нормалния дебит, хората не повярваха и затова дойдоха да видят с очите си какво е направено", сподели и Васко Даскалов, общински ръководител на ГЕРБ Перущица. По негов сигнал преди година депутатът Илия Пашев запознава с проблема две министерства - на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Пловдив Иван Тотев. И проблемът с 8 годишния воден режим започва да намира решение.

"Първоначално ВиК прати водоноски, тъй като в 4 махали нямаше вода и хората не можеха да си посрещат никакви хигиенни нужди. Става дума за около 2 хиляди души - положението беше сериозно", разказа по-рано на пресконференция Даскалов и допълни, че причина за проблема е дългогодишният добив на инертни материали от коритото на Въча, които са понижили нивото в корито на реката с над 60 см.

"Оказа се, че спадът е 21 литра в секунда, което е крайно недостатъчно за нормално водоподаване. Проектът се забави малко, тъй като зоната, в която трябваше да се действа според специалистите, е на граничната зона с Община Кричим. Местните хора бяха изнервени, местната управа не взе отношение, но за 3-4 месеца проектът се осъществи със средства от държавния бюджет", обясни на пресконференцията Илия Пашев.

Хидравличният праг е с площ 800 кв. метра и повдига дъното на Въча с 1 метър. Така се вдигат подземните водни нива и се повишава новото в кладенците с около 50 см., което повишава дебита и в кладенците от 21 литра в секунда на 28 литра в секунда. По думите на Пашев, сега проблем с водата може да възникне само при авария или в пиков момент заради старите етернитови тръби на водопровода, които са и по-тесни. Затова в бъдеще би могло да се мисли за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в Перущица.

Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).