Откриват "Музея на открито Малтепе"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:04 / 17.06.2017
3623
Днес от в 11 часа край село Маноле се открива "Музеят на открито Малтепе". Проектът се реализира от община "Марица" в партньорство с Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив. Той е на стойност малко над 800 хиляди евро, осигурени от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Малтепе е най-голямата в България тракийска могила и близо до нея е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна система. Чрез индивидуална екскурзоводска система всеки посетител може да разгледа и опознае обекта. 

Информационният център предоставя достъп до единствената по рода си карта на тракийските могили у нас. Идеята е тук да се провеждат обучения и специализации. Във вътрешната експозиция пък са изложени специално изработени по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути, използвани от древните траки - корони, бижута, оръжия, пособия от бита и други. Изграждането на културно-информационния център е продължило около 1 година и в резултат запустелия терен е превърнат от обект със селскостопанска насоченост в обект с културна насоченост. 

Проектът за изграждане на музей на открито е част от цялостната стратегия за развитие на общия туристически продукт на община "Марица". Амбицията на ръководството на администрацията е могилата "Малтепе" да се обособи като туристическа атракция, която да привлича не само български, а и чуждестранни туристи.

Откриването на културно-информационния център "Малтепе" ще бъде със специална програма. Предвидено е представяне на древни занаяти - оцветяване на керамика, подреждане на мозайка и изписване на папирус. Гостите ще имат възможност да вкусят от гозба по антични рецепти, приготвена в огромен тиган от кулинарния експерт и телевизионен водещ Ути Бъчваров.

Акцент в програмата е възстановка на сцени от бита и културата на траки и римляни от III век след Христа. Връщането назад във времето ще направи групата за исторически възстановки "Първи Италийски легион". Тя е основана през 2005-та година и участва в най-големите международни фестивали за антични ре-енактмънт. В групата има представители на различни професии - журналисти, преподаватели, финансисти, държавни служители, софтуерни инженери, дърводелци, строители... 

"Първи Италийски Легион" е с автентично легионерско оборудване ръчна изработка и включва различни видове участници - римски легионери и ауксилиари, тракийски пелтасти и конници, готски воини и даки, сенатори и патриции от Рим, нимфи и весталки от храма на Веста, занаятчии, ковачи, и прочее.

Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).