Непоносима воня от отпадъчни продукти тормози село

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:06 / 25.07.2012
3277
Мандра в пазарджишкото село Юнаците изхвърля отпадъчните продукти от производството си на километър от населеното място, алармира очевидец. По думите му местните хора били подложени на ежедневен тормоз заради нетърпимата воня и шума на 25-тонния камион, с който нощем се извозват нечистотиите от производствените помещения.

Бай Димитър твърди, че животът му се е превърнал в ад - през деня не може да диша от нетърпимата воня на цвик, а нощем тежкотоварен камион редовно го събужда, като минава с трясък под прозорците му.

Димитър Кендеров търпял тази ситуация цели 8 години. Казва, че напоследък положението е нетърпимо и затова от май засипва институциите с жалби и сигнали. Първо праща писмо до РИОСВ, след това се обажда на телефон 112 и в полицията.

От РИОСВ-Пазарджик не предприемат с мотива, че сигналите и жалбите идват само от един човек от селото. Кметът на Юнаците Стоян Кузев пък изтъква, че мандрата дава препитание на 10-12 човека.

Въпреки че управникът се застъпва за мандрата, се оказва, че бай Димитър не е сам в недоволството си. В селото упорито се разпространява слухът, че отпадният цвик е на път да зарази подпочвените води и да отрови земеделските земи.

"Най-много мирише на обяд! Особено, ако ви закараме там, където го изхвърлят, не може да стоите там и една минута! Страшно е! Някой път и крана отзад не затварят, та тече по улицата", разказва Трендафил Димитров от селото.

Според Регионалната инспекция дейността на мандрата не е опасна за екологичното равновесие. Отпадъчните продукти се изхвърлят в специално подготвени насипи в изоставен напоителен канал, който е публична държавна собственост.

"Има съоръжение, което сме го изградили по предписание на службите, което се обслужва периодично. Има отговорник за това нещо, наета е фирма за извозване. Не виждам какъв е проблемът, но след като е някакъв проблем - то тогава предприятието не работи", заканва се Иван Николов, управител на мандрата.

"Значи, това е стар отводнителен канал на "Напоителни системи-Пазарджик", който от години не го ползват. Там няма никакви води", казва инж. Панайот Далакчиев, РИОСВ-Пазарджик.

За да тушират създалото се социално напрежение от пазарджишката областна управа са дали срок на управителя на мандрата от 10-ти август да започне извозването на цвика в пречиствателната станция край Пазарджик.

Източник: bTV


Виж коментарите (6)
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).