Мъж с инфаркт почина заради липса на осигуровки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (55)
10:56 / 04.12.2010
6683
Доктори от Карлово осъдиха на смърт млад мъж, защото нямал здравни осигуровки. 31-годишният Христо Греков получил инфаркт и бил докаран по спешност от Калофер в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в събота сутринта. По думите на брат му Младен семейството на Христо се обадило, за да съобщи за неразположението на мъжа. Имал болки в гърдите, стягане и затруднено дишане. От Карлово пристигнала линейка и екипът направил кардиограма на пациента, която се оказала лоша. Веднага го транспортирали в карловската болница. Дежурната лекарка Филиз Ибрям установила, че Христо се нуждае от помощ в инвазивно отделение, каквото има в Пловдив. Обадили се за линейка от центъра под тепетата, но междувременно д-р Ибрям установила, че Греков няма здравни осигуровки и линейката била върната.

Д-р Ибрям продължила да наблюдава пациента, но около 12,15 ч той починал. Брат му Младен поискал обяснение, защото макар и без осигуровки се касаело за спасяване на живота му. Получил отговор, че е можело да почине и на път за болницата в линейката. Милен Греков е категоричен, че ще съди болницата. Директорът на МБАЛ-Карлово д-р Христо Имирски е разпоредил всички, които са били на работа в събота, да дадат писмени обяснения за случилото се. По думите му е получил устен отговор, че пациентът сам е отказал лечение в друго здравно заведение. Междувременно по случая се е самосезирала карловската прокуратура.
Христо е размотаван от карловските медици още преди да дойде първата линейка, твърдят близките му. Брат му Младен разказва, че за неразположението на Христо научил от баба им, тъй като младият мъж живеел с нея в Калофер. Възрастната жена се обадила на Младен в Пловдив и му съобщила, че Христо припаднал в коридора. Младен Греков на секундата позвънил в карловската болница да пратят линейка, но от там му обяснили, че не приемат обаждания от други градове и че трябва да ги повикат от Калофер, за да отидат. Така се наложило Христо в състояние на полусвяст сам да повика линейката. Брат му тръгнал веднага от Пловдив и заварил Христо в болницата в Карлово на системи и командно дишане. В този момент се появила д-р Ибрям, която се развикала как може млад човек да е без здравни осигуровки. Обяснила на близките, че заради това е върнала линейката от Пловдив. Младен помолил да вземе брат си със своята кола и казал, че ще плати за лечението му. Д-р Ибрям обаче заявила, че няма такава болница, която да приеме неосигурен пациент. Ако се намерела такава, тя лично щяла да скъса дипломата си. Младен направил опит да намери връзки да приемат брат му в Пловдив, но така и не могъл да открие познати. Междувременно от карловската болница му обяснили, че може да дойде на свиждане на следващия ден. Дори му казали, че за него ще направят изключение и ще го пуснат извън графика на посещенията. Мъжът се примирил и оставил брат си в ръцете на карловските доктори, тръгнал да закара вуйна си за Калофер, тъй като тя придружила Христо с линейката. Там седнал да изпие едно кафе, в това време обаче получил по телефона страшната вест. Категоричен е, че брат му е починал заради лекарска немарливост. Ще съди болницата до дупка, а ако не успее, ще се изправи срещу държавата в Страсбург.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (55)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).