ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Мъж с инфаркт почина заради липса на осигуровки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:56 / 04.12.2010Коментари (55)6681
© Стандарт
Доктори от Карлово осъдиха на смърт млад мъж, защото нямал здравни осигуровки. 31-годишният Христо Греков получил инфаркт и бил докаран по спешност от Калофер в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в събота сутринта. По думите на брат му Младен семейството на Христо се обадило, за да съобщи за неразположението на мъжа. Имал болки в гърдите, стягане и затруднено дишане. От Карлово пристигнала линейка и екипът направил кардиограма на пациента, която се оказала лоша. Веднага го транспортирали в карловската болница. Дежурната лекарка Филиз Ибрям установила, че Христо се нуждае от помощ в инвазивно отделение, каквото има в Пловдив. Обадили се за линейка от центъра под тепетата, но междувременно д-р Ибрям установила, че Греков няма здравни осигуровки и линейката била върната.

Д-р Ибрям продължила да наблюдава пациента, но около 12,15 ч той починал. Брат му Младен поискал обяснение, защото макар и без осигуровки се касаело за спасяване на живота му. Получил отговор, че е можело да почине и на път за болницата в линейката. Милен Греков е категоричен, че ще съди болницата. Директорът на МБАЛ-Карлово д-р Христо Имирски е разпоредил всички, които са били на работа в събота, да дадат писмени обяснения за случилото се. По думите му е получил устен отговор, че пациентът сам е отказал лечение в друго здравно заведение. Междувременно по случая се е самосезирала карловската прокуратура.
Христо е размотаван от карловските медици още преди да дойде първата линейка, твърдят близките му. Брат му Младен разказва, че за неразположението на Христо научил от баба им, тъй като младият мъж живеел с нея в Калофер. Възрастната жена се обадила на Младен в Пловдив и му съобщила, че Христо припаднал в коридора. Младен Греков на секундата позвънил в карловската болница да пратят линейка, но от там му обяснили, че не приемат обаждания от други градове и че трябва да ги повикат от Калофер, за да отидат. Така се наложило Христо в състояние на полусвяст сам да повика линейката. Брат му тръгнал веднага от Пловдив и заварил Христо в болницата в Карлово на системи и командно дишане. В този момент се появила д-р Ибрям, която се развикала как може млад човек да е без здравни осигуровки. Обяснила на близките, че заради това е върнала линейката от Пловдив. Младен помолил да вземе брат си със своята кола и казал, че ще плати за лечението му. Д-р Ибрям обаче заявила, че няма такава болница, която да приеме неосигурен пациент. Ако се намерела такава, тя лично щяла да скъса дипломата си. Младен направил опит да намери връзки да приемат брат му в Пловдив, но така и не могъл да открие познати. Междувременно от карловската болница му обяснили, че може да дойде на свиждане на следващия ден. Дори му казали, че за него ще направят изключение и ще го пуснат извън графика на посещенията. Мъжът се примирил и оставил брат си в ръцете на карловските доктори, тръгнал да закара вуйна си за Калофер, тъй като тя придружила Христо с линейката. Там седнал да изпие едно кафе, в това време обаче получил по телефона страшната вест. Категоричен е, че брат му е починал заради лекарска немарливост. Ще съди болницата до дупка, а ако не успее, ще се изправи срещу държавата в Страсбург.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 04.12.2010 г.
+3
 
 
крайно съм възмутена!!! каквото и да се каже и пиши,човека си е отишъл! лека му пръст!
+2
 
 
Ами понеже аз определено не смятам че става въпрос за пари, въпреки че като че ли настроенията във форума и обществото са такива, все пак реших да проверя колко струва лечението на това заболяване според здравната каса. Влезнах в сайта на НЗОК- отне ми доста време да се ориентирам, но накрая го намерих. Не става въпрос за 200 лв, според клинична пътека 51- "Остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент с интервенционално лечение" струва 5250 лв- сумата си е прилична- явно лечението и грижите за такъв болен въобще не са евтини. И все пак ако ми позволите пак да си кажа моето си мнение- не смятам , че се касае за пари (една позната я бяха оперирали по спешнот през почивните дни без да е осигурена и в понеделник сина и отиде в НАП- плати и всичко беше наред), може би пациента наистина е бил в тежко състояние и е било рисковано да се транспортира, а близките преиначават нещата с надеждата може би за някакво финансово възмездие, или пък за да успокоят гузната си съвест, че може би е имал някакви опаквания и не са му обърнали внимание, или пък нещо подобно.
0
 
 
за съжаление на лекарите не им пука- ако някой ще ми развива тези как взимали малко пари.... да замълчи щото човека е умрял....а лекарчето утре ще вдигне шепичка- ако бяха дали някой лев, нищо чудно да беше жив.
+1
 
 
Глупаци, нали полагате клетва бе, явно за вас само парите значат нещо ! Е тва е, глупава държава, малоумници на всеки сантиметър и глупаци до безкрай където и да отидеш и каквото и да почнеш да правиш, НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ НИКОГА !!! Не след 1, не след 2, не след 5, не след 100 години, НИКОГА !
+1
 
 
Първо мисля , че всички хора без медицинско образование изобщо не бива да изказват "компетентно " мнение.Човекът е бил над 150 кг , с нелекувана артериална хипертония.При постъпването си в болницата си е бил с масиран инфаркт и определението на статуса му в момента е било строго "нетранспортируем" .Д-р Ибрям няма никаква вина , защото човека е изпаднал в състояние на кардиоген шок ( водещ до леталитет 95%).И коментарът на медиите , че лекарите са осъдили на смърт този човек са изключително несъстоятелни , защото при 150кг телесно тегло , нелекувана хипертония , тютюнопушен и системна употреба на алкохол...този човек е абсолютен САМОУБИЕЦ .
+4
 
 
Истината е някъде там! Според мене ако наистина ПРОБЛЕМА са били осигуровките, то е по-логично д-р Ибрям да има интерес да премести пациента в друга болница, а не да го оставя в карловската. По този начин хем няма да се набутва с изледвания и лечение, хем няма да се занимава с пациента в тежко състояние. Лека му пръст на младежа! За съжаление в България, комунизма още живее в душите ни- искаме да живеем като в белия свят, но не искаме да си плащаме за това. Надяваме се все някой да ни оправи- я лекаря, я държавата, я Царя, но никога не мислим за нашите ангажименти и отговорности към самите себе си!
+3
 
 
Ако не се казваше Христо, а Ибрям или друго подобно мангалско име май нямаше да е точно така, а???? Съболезнования на близките! Не отстъпвайте, търсете справедливост. Ако нещата се закучат - не мълчете, а разкажете в интернет пространството. Това е място, където (все още) хората биват чути и дори понякога си помагат.
+3
 
 
Вижте, какво смипатично и засмяно момче са затрили! Съд и затвор за всички некъдърни доктори.
+4
 
 
вече съм убедена 1 лев няма да дам на тая тъпа държава!!! и в момента имам да си попълня дупките,но няма,лапачи долни...колко познатио имаха нужда от помощ и им казват "това здравната каса не го поема,тази операция не влиза в осигурителния фонд..." Частна клиника и това е-плащаш,но знаеш че ще ти бъде обърнато внимание,в болниците е мизерия,мръстотия,натъпкани по 84375897 души в стая,дядо ми имаше операция скоро,ако не носихме храна щеше да пукне от глад,.....за пореден път съм страшно възмутена като гражданин на тази "държава".Едни се редят за подаръци гсм по 6000лв други умират.....колко са ми спрени от предни години от работодаттел за осигуровки,аз да чукна на дърво 1 път не съм отишла на доктор,в Германия в края на годината,ако не си ползвал здравна помощ си изтегляш 80% от осигуровките....
-5
 
 
Няма друга държава, в която "Андрешко" да е национален герой!Тук изводът е НЕ колко са лоши законите, а как НЕспазването им може да причини СМЪРТ !!! Точно защото има МНОГО такива, които искат лечение струващо хиляди левове без да са внесли и стотинка осигуровка, липсва адекватно лечение и за хората които плащат съвестно данъците си! Сетил се брат му да съди държавата, а не се е сетил да му плати осигуровките, брех да му се не види тоз нашенски манталитет - ВСИЧКИ СА НИ ДЛЪЖНИ! После защо болниците, университетите и всичко останало е в това състояние.... с този начин на "мислене" друго няма как да ни се случи. "Добрите феи" са само в приказките, в реалносттта се плаща за да получиш помощ: апаратура, лекарства, дежурства...всичко струва пари! Ако си безрасъден да рискуваш с живота си като не плащаш здравни осигуровки - палиш свещи да не се разболяваш! Аман от тарикати - "Андрешковци" и "Асановци"! За пътна помощ ще плати "пет кожи", но за здравна - не дава и стотинка. Какво да очакваш от такъв народ? Не че и докторите са много стока..... , но явно племето ни се изкалпазани до безобразие!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: