Майката на Станимир съди социалните, иска си сина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:39 / 17.10.2016
2489
Майката на 9-годишния Станимир Мичков - Павлина, води дела срещу социалните с искане да й върнат детето. На първа инстанция магистратите порязаха жената, като прецениха, че синът й живее по-добре в професионалното приемно семейство.

Малчуганът стана национално известен, след като този юни над 60 полицаи, горски стражари и много доброволци го издирваха в продължение на три дни в околностите на карловското село Богдан. Станимир изчезна на 20 юни 2016г. и чак на третия бе открит сгушен в храсти между селата Богдан и Климент. Оказало се, че три дни Станимир не е ял нищо и е пиел вода от реката. Момченцето било премръзнало и много гладно. 

Пред карловските полицаи обяснило, че загубило гегата за козите, било шамаросано и пратено обратно да я дири. Търсило, търсило, но не я открило и дали решило да не се връща, или загубило пътя за обратно, не е ясно. Станимир сменял версиите си и ту твърдял едното, ту другото. 

По-късно пред лекарите от карловската болница се оплакало, че било шамаросвано едва ли не всеки ден. А и преди да изгуби гегата, откраднало от вкъщи 2 лева, което също предизвикало яда на майката и пастрока.

Междувременно майката била настанена в Центъра за психично здраве в Пловдив, а пастрокът му давал показания в полицията. На 23 юни социалните провели среща на Координационния механизъм за деца, жертва на насилие. 

Всички участници в срещата решили, че Станимир Мичков трябва да бъде настанен спешно в професионално приемно семейство, където да остане до пълното проучване на случая и до произнасянето на съда. Павлина не останала никак доволна и първо обжалвала по административен ред заповедта, която жалба социалните отхвърлили на 27 юли т.г.

"Желанието на родителя-майката, да полага грижи за детето и създадените помежду им отношения на привързаност не са достатъчни, за да оправдаят липсата на възможност за справяне с родителските права и задължения, свързани с грижите и надзора над детето за обезпечаване физическото му, умствено, нравствено и социално развитие", счита съдът. 

По време на заседанията са били разпитани както социалната работничка, която наблюдавала от няколко години случая, така и самият Станимир.

Пред съдиите детето се похвалило, че откакто е в приемно семейство, вече има приятели в класа си и си играе с тях. Малчуганът повторил, че се е загубил в гората преди няколко месеца, но че вече в приемното семейство се чувствал по-добре и че там му харесвало повече. Така жалбата на майката Павлина с искането да си върне сина, била отхвърлена, като решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Според проучването на социалните майката имала 50% трайно намалена работоспособност заради леката си умствена изостаналост и получавала пенсия 133,82 лева. 3-членното семейство на Павлина Мичкова, синът й Станимир и пастрокът му Иван Стайков, се препитавали с отглеждане на розови насаждения, но получавали и социални помощи от 240 лева на месец, както и интеграционни добавки от над 100 лева. 

Момченцето също имало ТЕЛК решение заради проблем с очите. Било увредено зрението на лявото му око - глаукома със заключение за оперативно лечение.

Животът на Станимир буквално от раждането му не бил никак лек. Социалните започнали да работят в негова защита малко след раждането му. Още тогава те установили, че има рискове при отглеждането му и го настанили в дом за бебета до 3г. в Пазарджик. След като момченцето навършило 3 години, било преместено в дома в Пазарджик в този в село Зелениково. 

През октомври 2011г. Станимир бил даден на професионално приемно семейство от Клисура, а междувременно социалните от Карлово работели с Павлина. На 14 януари 2013г. те преценили, че майката вече била повишила родителския си капацитет и й върнали Станимир. 

В следващите три години социалните продължавали да подкрепят, консултират и предлагат услуги на малкото семейство, като случаят бил приключен от ДСП Карлово на 11 март 2016г., става ясно от докладите на социалните работници. През цялото време детето е ползвало социални услуги в Сопот, където е посещавало психолог, педагог и логопед.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).