Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Успение Богородично

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 13.08.2017
4997
За празника Успение Богородично Бачковският манастир ще посрещне хиляди богомолци, въпреки продължаващия ремонт на храма. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив архимандрит Симон, игумен на Бачковската обител. 

"Реставрацията не пречи нито на богослуженията, нито на посещенията на вярващите в храма. На хората им харесва как храмът грейна", подчерта отец Симон. Той прикани всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на Бачковския манастир на 15 август. 

Празненствата започват още от вечерта на 14 август с отслужване на малка вечерня от 19.00 часа. От 21.00 часа ще бъде дадено началото на всенощното бдение.

"На вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир. Около 23.00 часа ще се извърши петохлебие, а около полунощ ще се постави начало на утренята. На това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Пред портите на манастира ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма", обясни отец Симон. 

Около 04.00 часа сутринта на 15 август ще започне света Литургия за празника на света Богородица. Около 07.00 часа след литургията в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

В 12.00 часа ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника. В 18.00 часа вечерта ще се отслужи Велика вечeрня.

"Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14 сутринта до 15 август вечерта, докато има посетители", посочи отец Симон. Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България. Осигурени са постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

"Приканваме всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски - мирно, спокойно и благочестиво", каза още игуменът на Бачковския манастир.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).