Градушка в Карловско, местни жители: Беше страшно!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:52 / 18.04.2017
6727
Овошките в карловските села Горни Домлян, Бегунци и Ведраре останаха без плод след градушката там навръх Великден. Най-големи са пораженията в Горни Домлян.

"Беше страшно. Проливен дъжд, примесен с ледени зърна колкото лешник, валя 50 минути. Плодовете на сливите и ябълките изпопадаха на земята, обелени са дори корите на лозите", коментира кметът на Горни Домлян Тодор Томанов. 

Една от къщите е била наводнена, в двора й се образувала снежна пелена с дебелина 10 см. Градушката е потрошила и покрива на пенсионерския клуб, който тече. На площада е зейнал кратер с диаметър 4 метра. Кметът се опасява, че с новите валежи цялата асфалтова настилка на централната улица ще бъде отнесена, тъй като е напукана.

"Надеждите ни за добра реколта от дръвчетата бяха попарени. Сега ще ядем скъпи плодове" , казват във Ведраре. Местните мрачно се шегуват, че техният свещеник не се е молел достатъчно на Великден, щом ги е връхлетяла природната стихия. 

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е подал сигнал в междуведомствената комисия по бедствия и аварии и е разпоредил комисии да опишат щетите.

"Земеделските производители да не бързат да вадят разсадите от домати, краставици и чушки на открито, тъй като заради застудяването могат да измръзнат. За развитието им е необходима среднодневна температура 15 градуса. По-добре е да се изчака началото на май", предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет в Пловдив.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).