Голям празник в пловдивско село, вино се лее на корем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:06 / 24.09.2023
21549
В голям и пъстър празник се превърна 12-то издание на фестивала "Брестовица-грозде и вино“, организирано от НЧ "Съзнание-1873" в село Брестовица, с подкрепата на община "Родопи" и кметство Брестовица. Фестивалът събира хората в селото, известно с избите и лозовите си масиви. Тази година събитието съвпадна с най-активните дни от събирането на реколтата.

На обновения площад пред НЧ "Съзнание“-1873 жители и гости на Брестовица имаха възможност да опитат и да си купят от изложените продукти на местни производители, както и занаятчийски изработки на майстори на художествени занаяти.

Празникът откри кметът на общината Павел Михайлов. Присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници, граждани.

"В тези динамични времена на трудности, несигурност и неспокойство, фестивалите ни напомнят силата, която се намира в корена ни. Продължавайте да пазите традициите и поминъка си, учете децата си на трудолюбие и се гордейте с корените си!“, поздрави Михайлов. Началото беше дадено с възстановка на стария празник на Дионисий. Босоноги момичета в бели носии влязоха в стар дървен съд, за да изпълнят ритуала по мачкане на гроздето от тазгодишната реколта.

Още от сутринта в събота празнично окиченият площад събираше посетители, а настроението поддържаше висок градус.

В тазгодишното издание на фестивала се включиха над 35 певчески групи и танцови състави от различни региони на страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).