Фестивал на лечебните растения в Карлово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:44 / 27.06.2016
1852
Царица на Розата Карлово 2016 Марина Свиленова откри Фестивала на етерично-маслените и лечебни растения в Карлово. Той се състоя в туристически комплекс "Старинно Карлово", където бе представено богатството и красотата на българската фолклорна традиция - обичаи и ритуали, гадания и предсказания, благословии за здраве и берекет.

В Патевата /наречена още Самодивската/ къща самодеен колектив от кв. Сушица изпълни ритуала "Еньова буля", а песента певчески колектив от град Баня. Събитие, при което според традицията всички моми се събират в една къща и там обличат едно малко момиче като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С този ритуална обиколка те искат да измолят от Свети Еньо здраве и плодородие.

За първи път в ритуалите участва и Лавандулова фея - Цветелина Цачева, която спечели "Наградата на публиката" в конкурса "Царица на Розата". Посетителите на фестивала станаха свидетели на демонстрация "Жътва на лавандула", представен от самодеен колектив от село Каравелово, както и на извличане на лавандулово масло.

Празничната програма продължи с дегустации на обредни питки с мълчана вода и продукти от лавандула и роза. Самодейните колективи от град Баня, село Каравелово и кв. Сушица представиха тематичната фолклорна програма. Подредена бе и изложба-базар на ястия от девет билки. Празникът завърши с кръшни хора на площад "Васил Левски".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).