78-годишна медицинска сестра: Не ми се стои вкъщи, обичам да съм сред хората и с децата

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
17:19 / 29.06.2016
4938
78-годишната Бина Димитрова е медицинска сестра в училището в село Марково, грижи се за десетки деца, съобщава Plovdiv24.bg.

По професия Бина е акушерка, работи от 60-та година, в началото помага на родилките от села по границата. Сега е медицинска сестра.

"Първо, че не ми се стои вкъщи. Обичам да съм сред хората и с децата. И пенсията ми слезе от 160 на 80 лева", разказва тя. За да си помогне с по 100 лева отгоре дори се наема на работа в гараж за обслужване на шофьори. 

"В Марково съм на половин щат", казва жената. "Получавам 200 лева, плащат ми пътните". Последната година се е грижила за 55 деца, но е готова и за повече. 

"В училищата почти няма здравни кабинети. Заплащането не е достатъчно при медицинските сестри, за облекло също не се говори, най-много през няколко години да дадат работна манта", описва проблемите в бранша Бина. 

В село Марково е от септември. Предните две години е работила в детска ясла в Браниполе, обгрижвайки 15-16 деца. Там пък я наели след дълго търсене на човек. "Търсили, търсили сестри, нямало и накрая стигнаха до мен."

Възрастната жена днес бе сред протестиращите медицински сестри от община Родопи, борещи се за по-достойно заплащане, получаване на средства за работно облекло и запазване на годишния си отпуск.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).