Жена с ампутиран крак плаче: Ще се самоубия

Автор: Диана Бикова
Коментари (8)
09:01 / 16.05.2020
11748
71-годишна жена от Пловдив с ампутиран крак смята да се самоубие заради несгоди в живота си. Покъртителната историята на Мария Христова беше разказана пред репортер на Plovdiv24.bg от домоуправителката на блока, в който живее.

Мария Христова е вдовица с пенсия 186 лв. Наскоро по спешност ампутирали крака й до коляното заради тромбофлебит. Жената живее в общинско жилище в пловдивския район "Тракия". Заради ниската пенсия сметките за ток и вода започнали да се трупат и от една година живее без електричество. Преди това спряла да плаща и наема си от 42.16 лв. месечно.

След като й отрязали крака, личният й лекар я посъветвал да си извади експертно решение за инвалидност. Проблемът обаче е, че в системата на НАП Христова се води здравноосигурена, а за 2015 и 2016 г. има по 9 месеца неплащане на здравни вноски. Заради тези пропуски джипито й казало, че за прегледи в три кабинета трябва да плати по 50 лева, които вдовицата няма.

За да събере парички за храна, цяла зима Мария просила до училище "Димитър Матевски". Сега пенсионерката казала на домоуправителката, че с писмо е била уведомена да плати дължимите наем, ток и вода до 31 май, в противен случай ще бъде изведена принудително от жилището. "Нямам къде да отида, на улицата съм. Ще се самоубия", разплакала се възрастната жена. 

"Категорично не сме издавали заповед за принудително извеждане" - коментира казуса Марица Багдасарян, експерт "Жилищно настаняване" в районната администрация на "Тракия". Последната среща с наемателката е била малко преди въвеждането на извънредното положение. Мария дошла в кметството с инвалидна количка и показала епикризата си. Нямала решение на ТЕЛК. Марица Багдасарян й напомнила, че трябва да оправят документите за подновяване на договора за жилището и пенсионерката започнала да събира необходимите книжа́.

Договорът за жилището е изтекъл отдавна и Христова е била подканяна няколко пъти с регулярни писма да окомплектова документите си, за да й бъде издадена нова настанителна заповед. Не е плащала наем от 8 месеца и са се натрупали 310.98 лв. Отделно имала задължение към ВиК за над 3 хиляди лева и заради това срещу нея е образувано изпълнително дело.

Единственият жив родственик на Христова е синът й, който по време на извънредното положение е ходил да взима за майка си храна като нуждаеща се. Той може да събере необходимите документи и да ги представи в кметството. За да се издаде нова настанителна заповед обаче, към датата на издаването й Мария Христова не трябва да има задължения, обясни Багдасарян.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).